Cât costă închirierea unui șezlong pe litoralul românesc în minivacanța de Rusalii și cât vor plăti turiștii pentru o porție de hamsii

În câteva zile se deschide sezonul estival pe litoralul românesc. De joi, 1 iunie, salariații și elevii din România vor avea cinci zile libere, iar patronii hotelurilor și pensiunilor de pe litoral se așteaptă la un val de turiști.

29 mai 2023, 10:48
Cât costă închirierea unui șezlong pe litoralul românesc în minivacanța de Rusalii și cât vor plăti turiștii pentru o porție de hamsii

Plajele și localurile de pe litoralul Mării Negre sunt pregătite pentru noul sezon estival. S-au fost deschis toate terasele şi beach barurile din Mamaia Nord, dar și în alte stațiuni. Patronii s-au pregătit pentru minivacanța de cinci zile a salariaților din România.

Începutul lunii iunie vine cu câteva zile libere pentru angajații din sistemul bugetar, dar și pentru unii dintre cei care lucrează în sistemul privat. Anul acesta, Rusaliile pică pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), zile care sunt declarate libere legale. Și ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este liberă legal, iar aceasta pică într-o zi de joi.

Din acest motiv, Guvernul a votat, la începutul anului, să se facă punte între 1 iunie și weekendul de Rusalii. Astfel, elevii și unii bugetari vor avea liber și vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitatea, respectiv cursurile din această zi să fie recuperate la o dată ulterioară.

Anul acesta cei care vor să se bucure de câteva zile la mare o pot face la început de sezon estival la preţuri mult mai mici decât în plină vară.

Potrivit spynews.ro, închirierea unui şezlong costă cel mult 25 de lei pe zi, un cocktail între 30 şi 40 lei, în timp ce o porţie de mâncare costă între 25 şi 55 lei.

Dacă vorbim despre un platou combinat cu fructe de mare prețul acestuia poate ajunge și la 100 de lei pentru 2 persoane, și chiar 200 lei pentru cinci persoane.

Dacă vorbim despre prețul hamsiilor, la unul dintre restaurantele foarte cunoscute de la Agigea, o porție de hamsie prăjită costă nu mai puțin de 25 de lei/ 200 de grame, acolo unde este inclus și mujdeiul. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.

 

Vacanță Bulgaria 2023. Cât costă închirierea unui șezlong cu umbrelă pe litoralul bulgăresc

Dacă vă gândiți la un concediu pe litoralul bulgăresc, atunci trebuie să aveți în vedere, printre altele, și costurile pentru închirierea unui șezlong cu umbrelă. Potrivit cancan.ro, politicienii din Bulgaria pregătesc o aplicație specială prin intermediul căreia să fie efectuate plăți pentru șezlong și umbrelă.

Prețurile pentru șezlog diferă de la o stațiune la alta. De exemplu, în Burgas, umbrela va costa 1,20 leva (aproape 3 lei). În Sunny Beach, închirierea unei umbrele cu șezlong costă în jur de 10 leva (25 de lei). În Varna, pentru un șezlong cu umbrelă, plata totală va fi de 10 leva (fiecare facilitate va costa câte 5 leva). De asemenea, vor exista zone în care plata va ajunge la 15 leva (în jur de 38 de lei).

Cât despre plajele din Albena, prețurile vor fi aceleași ca anul trecut. Turiștii vor plăti 21 de leva pentru două șezlonguri cu o umbrelă. Pe plaja Alepu, pentru un șezlong cu umbrelă, turistul va plati 14 leva (6 leva pentru umbrelă, 8 leva pentru loc).