Cât costă îngrijirea unui bolnav de COVID? Spitalele din România decontează chiar şi 5.000 de euro pe zi de pacient pentru forme uşoare

Spitalele românești decontează de la 80 euro pe zi la 5.000 de euro pe zi de pacient pentru bolnavi cu aceeași formă ușoară de COVID-19. Asta reiese din mai multe documente eliberate la externare, unor pacienţi diagnoscaţi cu o formă uşoară a noului coronavirus, care au fost publicate de Libertatea. Cea mai mare sumă de pe decontul de cheltuieli a fost plătită spitalului de la Câmpina, o unitate medicală suport COVID care nu are medic infecţionist. În aprilie, Nelu Tătaru declara că preţul mediu de spitalizare al unui bolnav de COVID-19 este de 11.200 de lei. Astăzi însă, Ministerul Sănătăţii spune că nu deţine aceste date.

RomaniaTV.net
09 oct. 2020, 06:59
Cât costă îngrijirea unui bolnav de COVID? Spitalele din România decontează chiar şi 5.000 de euro pe zi de pacient pentru forme uşoare

Un bărbat şi soţia sa au fost internaţi pe data de 17 iunie 2020, Spitalul Municipal Câmpina, transformat în unitate COVID. Ambii au fost diagnosticaţi cu o formă uşoară a noului coronavirus şi au fost externaţi pe 30 iunie.

Soţilor nu le-a ufost administrate medicamente antivirale. Din decontul de cheltuieli pentru cele 13 zile reiese că s-a cheltuit pentru fiecare pacient: 11 lei pe medicamente, 77 de lei pe analize de laborator, 64 de lei pe alte investigații medicale şi 91 de lei pentru hrană. Acestea sunt sumele pe 13 zile, nu pe zi.

În decontul prezentat oamenilor, pentru fiecare dintre cei doi pacienți, a fost menţionată suma de 312.000 de lei, adică 5.000 de euro pentru fiecare zi de spitalizare.

În schimb, la Spitalul Judeţean Sibiu, tratamentul unui pacient cu aceeaşi stare a costat de 35 de ori mai puţin decât la Câmpina.

În cazul unui alt pacient infectat cu o formă uşoară a COVID-19, Spitalul Județean Sibiu a decontat co factură de 8.896 de lei, tot pentru 13 zile de internare. În acest caz, au fost administrate antiviralele Kaletra și Plaquenil și antibioticul Azitromicină, ceea ce justifică uşoara ridicare a costurilor la medicamente față de cele două cazuri de la Câmpina

Potrivit Libertatea, la Spitalul Județean Prahova, un pacient diagnosticat cu noul coronavirus a fost tratat cu paracetamol. Depistat cu o formă uşoară a bolii, a fost internat timp de 10 zile.

Factura totală la Ploiești este de 3.812 lei, pe zi 381 de lei, echivalentul a aproape 80 de euro, de 60 de ori mai puțin decât la Câmpina.

Reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au precizat că nu au informaţii despre preţul mediu de spitalizare al unui bolnav de COVID-19, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate deţine aceste informaţii.

În schimb, nici Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a oferit date concrete, legate de costul mediu per pacient, precizând că „tratamentele medicale aplicate în spitale pacienților cu COVID-19 diferă foarte mult în funcție de simptomatologie”.

BILANŢ CORONAVIRUS 8 OCTOMBRIE. RECORD ABSOLUT ÎN ROMÂNIA: 3130 de noi infectări