NUNTA şi BOTEZUL, AFACERI PROFITABILE pentru biserici. Vezi ce preţuri practică preoţii în România

Suma pe care naşul mirilor trebuie să o lase la biserică variază nu doar în funcţie de oraş, ci şi de la biserică la biserică. Dacă o căsătorie celebrată în rit ortodox poate costa de 15 ori mai mult de cât la altă biserică ortodoxă, variaţiile sunt mai reduse la bisericile catolice, scriu jurnaliştii de la "Gândul".

RomaniaTV.net
20 oct. 2013, 08:17
NUNTA şi BOTEZUL, AFACERI PROFITABILE pentru biserici. Vezi ce preţuri practică preoţii în România

Sezonul nunţilor din 2013 se apropie de sfârşit, pentru că din 14 noiembrie, odată cu începerea Postului Naşterii Domnului, este interzisă oficierea acestui serviciu religios. Botezuri se pot face în perioada posturilor dacă nu sunt, însă, urmate de petreceri.

Tarifele pentru nunţi şi botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei şi ajung până la 1.500 de lei. Nu în toate cazurile credincioşi primesc şi chitanţă. Potrivit reprezetanţilor Bisericii chestionaţi de gândul, fiecare parohie este liberă să îşi stabilească propriile tarife. Banii care se strâng din cununii religioase şi botezuri se duc, teoretic, pentru întreţinerea bisericii.

Pentru a vedea cât de gospodari sunt reprezentanţii bisericii, jurnaliştii de la „Gândul” au încercat să arvunească o nuntă şi un botez, ambele înainte de începerea postului.

La una dintre bisericile de top din Capitală, Sfântul Elefterie Nou, unde de-a lungul vremii s-au cununat religios diverse persoane publice, precum fiica preşedintelui PDL, Vasile Blaga, fostul fotbalist Adrian Neaga, Giulia Anghelescu şi Vlad Huidu, sau fiica lui Victor Piţurcă, programările se fac cu câteva luni înainte. Cum însă şi sezonul nunţilor e pe sfârşite, am aflat că pentru o cununie religioasă organizată în data de 9 noiembrie în biserica cu catapeteasmă unică în România tariful este de 1500 lei, cu chitanţă. În aceşti bani este inclus serviciul religios oficiat de patru preoţi, precum şi un cor.

O cununie religioasă oficiată în data de 2 noiembrie în biserica Sfântul Silvestru din Capitală de patru slujitori ai Domnului ar costa 1.000 de lei. „Se plăteşte 500 de lei în avans, cu chitanţă. Restul, după oficierea cununiei. Dacă vreţi şi cor trebuie să ne anunţaţi cu cel puţin trei zile înainte. Acesta costă 300 de lei”, ne-a spus unul dintre preoţii bisericii în cauză.

Şi la botez, tarifele sunt la fel.  Adrian M. este tatăl unei fetiţe de un an, pe care a botezat-o la Biserica Sfântul Silvestru la începutul anului. „Naşul a plătit 1.000 de lei, dar nu a primit niciun fel de chitanţă. În plus, fetiţa mea a mai fost botezată, în acelaşi timp cu un băieţel. Fiecare a avut însă cristelniţa lui”, afirmă el.

La biserica „Domniţa Bălaşa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez şi 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanţă. Slujba este oficiată de trei preoţi, iar corul este inclus în aceşti bani. De asemenea, se plăteşte un avans de circa 200 – 300 de lei.

Ioana B şi-a botezat băieţelul în vârstă de 10 luni în luna martie la biserica Sfântul Spiridon cel Vechi, situată în Piaţa Naţiunile Unite. „Când ne-am dus să vorbim pentru botez, am aflat tarifele direct de pe uşă – 200 de lei slujba, iar dacă voiam şi cor mai trebuia să plătim o taxă de 450. Naşii au ales şi corul. Slujba a fost oficiată de un singur preot. Mi-a plăcut însă că schimbau apa din cristelniţă după fiecare copil botezat”, mărturiseşte Ioana.

La Sfântul Spiridon cel Nou, biserică cu o arhitectură deosebită din zona Pieţei Unirii, botezul costă 1.000 de lei fără cor, şi 1.200 de lei cu cor. Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, preţul este la jumătate.

În bisericile de cartier din Bucureşti, preţurile sunt însă mai mici. La Izvorul  Nou, biserică situată pe Mihai Bravu, la câteva zeci de metri de intersecţia de la Dristor, pentru recunoaşterea căsătoriei în faţa lui Dumnezeu se plăteşte 500 de lei. „Avem doi preoţi şi un diacon care oficiază slujba. Există şi un cor alcătuit din trei băieţi. Trebuie să plătiţi un avans de 150 de lei, restul se dă în ziua nunţii. Dacă sunteţi mulţumiţi, puteţi să mai constribuiţi cu cât doriţi dumneavoastră pentru biserică”, ne-a spus unul dintre reprezentanţii Domnului de la Izvorul Nou. În vitrina magazinului din biserică erau, însă, şi sticle de 750  ml cu vin bisericesc, la un preţ de 15 lei. „În mod normal, ar trebui să cumpăraţi vinul de la biserică, dar puteţi să îl aduceţi dumneavoastră, la fel şi pişcoturile”, ne-a mai spus acesta.

Elena B şi-a botezat fetiţa în urmă cu o lună la Biserica Sfântul Ilie din Titan, citorită recent. „În momentul în care am făcut programarea am plătit 150 de lei pentru care am primit chitanţă. În ziua botezului, naşii i-au mai dat parohului 300 de lei, pentru care nu a primit, însă, chitanţă. Înaintea noastră a fost botezată o altă fetiţă, iar părinţii l-au rugat pe preot să nu o bage cu tot capul în apă. Răspunsul preotului ne-a oprit să îi adresăm şi noi aceeaşi rugăminte:  Cui nu îi convine, să plece în altă parte”, îşi aminteşte femeia.

Există, însă, biserici în Bucureşti în care tarifele sunt infime. Gabriela şi Mihai E. s-au căsătorit în luna martie la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi, una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Bucureşti. Tariful de cununie în acest monument istoric reprezentativ pentru arhitectura brâncovenească a fost de 100 de lei. „Am plătit această sumă, pentru care am primit chitanţă, când am făcut programarea pentru că nu făceam parte din această parohie. Preotul nu a vrut să le ia naşilor niciun leu după cununie. Replica lui m-a lăsat fără cuvinte: ‘De ce să pun eu preţ pe ceva pe care Dumnezeu nu pune asta'”, afirmă Mihai.

În unele comune şi sate din România, tarifele nu diferă prea mult de cele din Capitală. Un exemplu este în comuna Ţinteşti, judeţul Buzău. „Când am fost naşi, în septembrie, ne-am interesat din timp cât trebuie să dăm la preot. Am aflat că este vorba de 700 de lei. La biserică, după ce am plătit, nici măcar nu ne-a întrebat dacă dorim chitanţă. Preotul s-a grăbit să zică că e donaţie şi ne-a trecut într-un caiet pentru a se ruga pentru noi la fiecare slujbă. Când am ieşit din altar a venit cântăreţul după noi şi a zis că trebuie să plătim şi lumânările – cred că erau vreo 20 aprinse în biserică. L-am întrabat cât. A zis repede şi incet: ’50 de lei’. Când l-a întrebat soţia: ‘Cât?!’ a revenit şi a zis ‘6 lei'”, povesteşte naşul Adrian P. Potrivit mărturisirilor lui, la propria nuntă, organizată în luna mai în localitatea vâlceană Malaia, naşii lui de cununie au plătit preotului 700 de lei, însă au primit chitanţă pentru „aproximativ 230 de lei”.

La câteva sute de kilometri de cele două judeţe, în comuna Crasna, din Sălaj,  unde mai sunt doar 68 de familii ortodoxe, restul de localnici fiind reformaţi şi catolici – peste 1200, tariful este de 100 de lei. „Atât am avut anul ăsta. Am avut o singură nuntă şi câteva botezuri. La noi 80% sunt bătrâni. Tineretul a plecat din ţară, în Spania”, ne-a spus parohul din localitate.

Explicaţia pentru diferenţa dintre tarife a dat-o purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov. „Nu există tarife stabilite pentru cununie şi botez. Fiecare parohie îşi stabileşte propriile servicii prin intermediul consiliului parohial din care fac parte şi toţi enoriaşii. Un preot nu poate însă să condiţioneze oficierea unui serviciu religios de o anumită taxă. Nu ştiu ce tarife sunt în bisericile din cadrul Mitropoliei Clujului. Vă pot spune, însă, că la catedrala din Cluj, care poate fi considerată etalon, taxa de cununie religioasă este de 50 de lei, iar pentru botez de 30 de lei”, a declarat acesta pentru „Gândul”.

La Timişoara, etalonul este considerabil mai mare decât la Cluj. Timişorenii care vor să îşi unească destinele la Catedrala Mitropolitană sunt nevoiţi să scoată din buzunar cel puţin 600 de lei pentru cununia religioasă. Dacă vor însă servicii suplimentare, precum un cor de trei cântăreţi, mai trebuie să plătească 500 de lei.

Mai la marginea oraşului, la biserica situată în Muzeul Satului Bănăţean Pădurea Verde, tarifele sunt considerabil mai mici. „Şi cununia şi botezul la noi sunt 150 de lei, cu chitanţă. Să ştiţi, însă, că dacă vreţi să faceţi poze în curte, muzeul percepe o taxă de 50 de lei”, ne-a spus parohul lăcaşului de cult.

Etalon este şi la Craiova, unde la Catedrala Metropolitană Sfântul Dumitru ni s-au cerut 900 de lei pentru o cununie religioasă şi 500 de lei pentru un botez. S-a făcut şi o precizare: „Slujba este oficiată de doi preoţi şi un diacon”.

În inima Bucovinei, la catedrala din Vatra Dornei, tariful de căsătorie este în funcţie de numărul de preoţi – 300 de lei doi şi 150 de lei unul singur. Şi la botez este la fel – 200 de lei, respectiv 100 de lei. „Vinul trebuie cumpărat de la biserică, costă 30 de lei”, ne-au spus reprezentanţii catedralei.

Pentru a elimina eventualele discrepanţe, Arhiepiscopia Romano-Catolică in Bucureşti are tarife fixe pentru serviciile religioase, stabilite la 1 ianuarie 2010 şi care sunt valabile şi astăzi. În circulara trimisă către parohii atunci se prevede că taxa pentru cununie este de 250 de lei, iar pentru botez de 200 de lei. „Pentru fiecare contribuţie, preotul este obligat să întrebe credinciosul dacă poate achita sau nu suma indicată, iar în cazul în care credinciosul nu poate plăti integral, să accepte cât poate oferi cel în cauză”, se mai arată în documentul respectiv.

În catedrala Romano – Catolică din Braşov, tariful pentru o cununie religioasă este de tot de 250 de lei, însă naşii sunt îndemnaţi să dea „cât consideră”. În biserica Sfântul Mihail de la Cluj, însă, nu se percepe nicio taxă, singura contribuţie este cea anuală pentru toţi enoriaşii catolici: 1% din venitul salariaţilor din familie pe un an.