Casa pe structură metalică uşoară. Cât costă şi cum se face GALERIE FOTO

Actorii implicaţi în piaţa construcţiilor metalice pentru rezidenţe par că trec mai uşor peste criză decât vânzătorii de case de lemn şi constructorii de case tradiţionale din beton şi cărămidă. De la apariţia pe piaţă a caselor pe structură de metal uşor, în 2005-2006, numărul clienţilor care aleg această variantă a tot crescut de la un an la altul.

08 apr. 2013, 06:08

Casele pe structură metalică au început să fie mai căutate odată cu apariţia crizei financiare în România.

„Odată cu venirea crizei, cei ce voiau să îşi facă casă au început să caute alternative. Lipsa banilor i-au adus să se intereseze de casele pe structură de metal uşor. Firma noastră înregistrează an de an creşteri în vânzări. Anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu 60% faţă de anul 2011. În 2011, am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 100%”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Marius Rotaru, administratorul firmei SC Unic-Rotarex SRL.

Preţuri mai mici la casa pe schelet metalic

Criza a afectat şi această piaţă, în sensul că preţurile la case s-au micşorat. În anul 2007, o casă ridicată pe structură metalică costa în jur de 500 de euro metrul pătrat. În prezent, preţul unei case la cheie, construită pe structură metalică uşoară, este de aproximativ 400 de euro metrul pătrat.

Preţul se situează între preţul unei case de lemn şi al unei case construite din cărămidă şi beton

„Mulţi constructori de case de lemn le comercializează cu lemne tăiate de scurt timp din pădure. Dacă lemnul ar fi uscat, preţul unei case de lemn ar fi peste cel al unei case pe schelet metalic”, a precizat Marius Rotaru.

Cum se face casa pe structură metalică

Ramele confecţionate din structură metalică se fixează de fundaţia de beton cu ancore mecanice şi fiole chimice care asigură o fixare definitivă a casei. Această modalitate de prindere presupune fixarea unor tije filetate în fundaţie cu ajutorul unor componente chimice care formează un fel de adeziv. Ramele sunt prinse de fundaţie din 50 în 50 de centimetri.

Pereţii casei sunt confectionaţi la partea exterioară din plăci de OSB, peste care se adaugă polistiren tencuit pe plasă din fibră de sticla.

La interior, pereţii sunt confecţionaţi din plăci de gips carton în două straturi. Între placarea exterioară şi cea interioară se montează un strat de izolaţie din vata sticlată caserată cu folie de aluminiu.

Confort termic ridicat

Pereţii astfel confectionaţi asigură un confort termic şi fonic ridicat, echivalent cu cel asigurat de un perete din zidărie de căramidă plină de 1,20 metri grosime.

Cum se face planşeul

„Planşeele se realizează cu grinzi metalice dimensionate în funcţie de proiect, pe care se fixează cu şuruburi autoforante plăci OSB cu grosimea de 20 de milimetri. Peste această placă se aşază un strat de polistiren extrudat dens şi se toarnă o şapă de nisip cu ciment. Şarpanta poate fi realizată din aceleaşi profiluri ca şi ramele pereţilor sau poate fi construită din lemn. Şarpanta se prinde de ramele pereţilor cu şuruburi metrice”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administrator Policons Group.

Avantajele fierului la casă

Avantajele unei case construite pe structură de metal sunt multe. Printre acestea se numără timpul mic de construcţie, posibilitatea de asamblare în orice condiţii meteorologice, precum şi rezistenţa crescută la cutremure.

Spre exemplu, construcţia unei case de 150 de metri pătraţi, parter plus etaj, durează aproximativ 45 de zile, întrucât casa pe structură metalică este realizată în proporţie de 70% în fabrică.