Cât costă şi cum se face o casă la mare. Vezi cu cât a scăzut preţul terenurilor

Casa de vacanţă de la mare ar trebui să fie diferită de casa din orice altă zonă a ţării. Aceasta trebuie să conţină cât mai puţin lemn şi trebuie să beneficieze de spaţii vitrate cât mai mari. Construcţia unei astfel de case, cu tot cu scumpirile care au avut loc în acest an, şi cu tot cu preţul terenului nu ar trebui să trecă de 950 de euro metrul pătrat construit, cu condiţia ca terenul să nu fie unul amplasat în cea mai bună zonă.

30 mai 2013, 07:23
Cât costă şi cum se face o casă la mare. Vezi cu cât a scăzut preţul terenurilor

Cei care vor să îşi construiască o casă de vacanţă la mare trebuie să se pregătească de cel puţin 900 de euro pentru fiecare metru pătrat de construcţie, pentru o casă de 100 de metri pătraţi construită pe o suprafaţă de teren de 500 de metri pătraţi. Preţul casei a fost calculat de către specialişti pentru o casă ale cărei finisaje sunt medii, în timp ce preţul terenului este calculat la minimul pieţei.

Comparativ cu zona de munte, unde casa poate fi construită cu parter din cărămidă şi etaj de lemn, casa construită la mare ar trebui să conţină cât mai puţin lemn. „Casele din lemn nu sunt recomandate la mare întrucât umiditatea şi sarea dăunează grav lemnului”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect Trilitica Frame.

De asemenea, cei ce vor casă ca în filme, pe malul mării, trebuie să ştie că nu o pot avea, dar astfel pot sta liniştiţi pentru că apa nu pot ajunge la ei. „Legislaţia nu permite construcţia de case pe malul mării, astfel că apa nu poate ajunge până la casă”, a precizat Octavian Ungureanu.

Preţ mai mare faţă de anul trecut

Anul acesta, potrivit specialiştilor, a crescut un pic preţul manoperei, precum şi al materialelor. „Construcţia unei case este mai scumpă anul acesta cu un aproximativ 5%, comparat cu anul trecut. Oricum casa la mare este mai scumpă decât o casă normală. Casa la mare este recomandat să fie construită cu spaţii vitrate mult mai mari decât o casă normală. Acest fapt se reflectă în preţul mai mare. Dacă o casă normală, din cărămidă şi beton, are un preţ de aproximativ 320 de euro metrul pătrat, cu tot cu manoperă şi materiale, casa la mare va fi mai scumpă cu aproximativ 100 de euro la metrul pătrat construit, adică un 420 de euro metrul pătrat. Preţurile sunt valabile cu finisaje medii, nici cele mai ieftine, nici scumpe”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administrator Policons Group SRL.

Cât costă terenul mare

Terenurile de la mare sunt printre cele mai tranzacţionate proprietăţi anul acesta. Se vând terenurile în suprafeţe mici, pentru casă, de 300-500 de metri pătraţi. „Terenurile din zona Primo au un preţ între 80 şi 110 euro metrul pătrat. Înainte de criză, în această zonă un metru pătrat costa 500 de euro. Un alt loc unde lumea este interesată să cumpere terenuri este Mamaia. Aici preţurile au scăzut de la 2.500 de euro/metru pătrat, înainte de criză, la 500 de euro/metru pătrat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ioan Ududec directorul agenţiei imobiliare Elion.

Terenul stabileşte preţul final al casei

Cei care îşi permit să cumpere teren în Mamaia vor plăti pentru o casă de 100 de metri pătraţi construiţi 290.000 de euro, din care 250.000 de euro reprezintă preţul celor 500 de metri pătraţi de teren. Cei care aleg varianta ieftină a terenului vor plăti pentru casa de 100 de metri pătraţi, construită pe un teren în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, un total de 82.000 de euro.