PREŢ CARBURANŢI 16 martie 2023. Cât costă un plin de benzină după ce cotaţia barilului de petrol a coborât sub 70 de dolari

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit motorina și, marginal, benzina. Ieftinirea vine pe fondul scăderii prețului țițeiului.

16 mart. 2023, 09:11
PREŢ CARBURANŢI 16 martie 2023. Cât costă un plin de benzină după ce cotaţia barilului de petrol a coborât sub 70 de dolari

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat pe data de 16 martie 2023 un preț de 6,64 lei/litru de benzină, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,25 lei/litrul.

Astfel, pentru un plin de motorină românii plătesc, în ţară, circa 362 lei, iar pentru motoarele de benzină un plin costă 332 lei.

Citește și: Cardul de energie 2023: Ce tip de butelii pot cumpăra românii cu ajutorul primit de la stat

Analiza Economica.net arată că față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit motorina cu patru bani pe litru și benzina, marginal, cu un ban pe litru. Ultima scumpire a carburanților a avut loc la data de 8 martie, dar de atunci au fost ușoare scăderi de preț, la câteva zile, de un-ban doi, la toate marile lanțuri de distribuție, cea din dimineața aceasta fiind ceva mai accentuată.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Citește și: Imagini din dronă. Umbrărescu bate toate recordurile, cea mai rapidă construcţie de autostradă din istoria României

Cotaţia petrolului continuă tendinţa descrescătoare, ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, atingând cel mai redus nivel de după luna decembrie 2021, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul economic potenţial al problemelor de la Credit Suisse, după falimentul Silicon Valley Bank.

Joi dimineață, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 74 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 68 de dolari, ambele fiind în ușoară creștere.