Imagini din dronă. Umbrărescu bate toate recordurile, cea mai rapidă construcţie de autostradă din istoria României

Ministrul Transporturilor Sorin Grindenu a declarat recent că întreg tronsonul de sud al autostrăzii Bucureștiului va fi dat în folosință în 2023.

14 mart. 2023, 13:10

Membrii Asociației „Construim România” au inspectat unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură aflate în derulare în acest moment în țară şi au constatat viteza cu care lucrează firmele lui Umbrărescu.

Concluzia filmărilor realizate din dronă este că ritmul de lucru este mult peste media obișnuită și că antreprenorul poate termina parțial proiectul cu mult înainte de termenul stabilit prin contract.

Monitorizarea a vizat lotul 2 din A0 Nord, sectorul din autostrada de centură a Bucureștiului în lungime totală de 19 kilometri, dintre DN1 (Corbeanca/ Balotești) și DN2 (Afumați). Contractul este derulat de asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, firmele controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

VIDEO Fabulos! E furnicar şi noaptea pe autostrada „Umbrărescu”. Cum merg lucările la al doilea pod rutier ca mărime din România

Termenul de finalizare al întregului lot este iunie 2024. Cu toate acestea, constructorul vizează să termine în 2023 segmentul de aproximativ 10 kilometri între DN1 și A3, o alternativă rutieră care ar ajuta la fluidizarea traficului rutier în nordul Bucureștiului.

Filmare din dronă a lotului 2 din A0 Nord

Rezultatul – darea în folosință al segmentului de 10 kilometri – ar fi spectaculos și fără precedent în istoria României din punct de vedere al vitezei de execuție. UMB Spedition a început lucrările la lotul 2 din A0 Nord în august 2022 și are în plan să termine segmentul între DN1 și A3 în aproximativ un an.

Monitorizarea realizată pe 10 martie 2023 arată că stadiul fizic al întregului lot 2 A0 Nord depășește acum 35%. Comparativ, grecii de la Aktor au de construit lotul 1 din A0 Sud, tronson cu o lungime de 18 kilometri, care va lega A1 de DN6. Deși lucrările au început acolo în urmă cu 17 luni, stadiul fizic a atins abia 30%, antreprenorul român UMB depășindu-i pe greci în doar 7 luni.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindenu a declarat recent că întreg tronsonul de sud al autostrăzii Bucureștiului va fi dat în folosință în 2023. Monitorizarea independentă a constatat însă întârzieri mari pe cele trei tronsoane construite de firme grecești și turcești, iar experții contrazic afirmațiile oficialului de la minister catalogându-i-le drept lipsite de fundament.

VIDEO: Dorinel Umbrărescu a dat ordin: se construiește unul dintre cele mai așteptate poduri din România

Membrii Asociației Pro Infrastructura sunt de părere că, dacă ritmul actual de lucru se menține și autoritățile își îndeplinesc partea lor de sarcini, sunt șanse ca întreg lotul 2, de 19 kilometri, din A0 Nord să fie terminat până la finalul lui 2023.

„Sunt șanse foarte mari să vedem (până în) decembrie 2023 o deschidere parțială pe sectorul A3-DN1 (aproximativ 10 km). Ba chiar, dacă și CNAIR își face treaba cu aprobarea descărcării provizorii în DJ100 la vest de Afumați, vom putea folosi toți cei 19 kilometri dintre Corbeanca și Afumați”, arată Pro Infrastructura într-o postare pe Facebook.

Firma lui Umbrărescu lucrează şi noaptea pe A7

Dorinel Umbrărescu nu are timp de pierdut iar o filmare spectaculoasă de noapte, realizată cu drona, ilustrează perfect acest lucru. UMB are contractați 255 de kilometri între Buzău și Pașcani, adică 10 loturi care fac parte din celebra autostradă a Moldovei A7. Dacă la asta punem la socoteală și proiectele anterioare, compania lui Umbrărescu trebuie să livreze „la gata”aproximativ 400 de kilometri în următoarele 11-35 de luni, din cei 669 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres aflate în execuție în România.

VIDEO: Dorinel Umbrărescu a dat ordin: se construiește unul dintre cele mai așteptate poduri din România
Imaginile de mai jos ne arată formidabilul efort al oamenilor angrenați într-o bătălie contratimp cu termenul limită al proiectului, efort care continuă chiar și pe timpul nopții. Filmulețul este realizat pe lotul 2 al tronsonului Buzău-Focșani, la nodul rutier de la Râmnicu Sărat, iar comentariile utilizatorilor sunt extrem de pozitive: „dacă UMB n-ar fi existat UMB ar fi trebuit inventat”, „oamenii ăștia nu au timp de pierdut!”, „îi văd când vin de la lucru seara dinspre Buzău, le văd luminile”, „fără această mobilizare fenomenală, le-ar fi tare greu să termine la timp”, „aceste furnicute vor intra in istorie, brova UMB!!!”, „ehh, da, asta înseamă muncă la superlativ”, „cred ca sunt printre singurii constructori care lucrează și noaptea, sau poate chiar singurul care face asta”… sunt doar câteva dintre zecile de comentarii la filmulețul realizat de Răducu P.