Cât costă un RCA pentru câine și cine este obligat să facă asigurare

În ultimii ani, mulți români au fost atacați de câini, fie cțini maidanezi, fie animale cu stăpâni. Vezi exemplul femeii ucise de câini în timp ce alerga pe Lacul Morii din București. Acesta este și unul dintre motivele pentru care statul român a a introdus obligativitatea de a asigra anumite rase de câini, considerate violente. Un fel de RCA pentru animale, care să acopere daunele provocate unor terți.

08 ian. 2024, 08:57
Cât costă un RCA pentru câine și cine este obligat să facă asigurare

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 55/2002 obligă toți proprietarii de câini periculoși să își cumpere asigurare de răspunderi pentru acoperirea eventualelor daune pe care animalul de companie le poate provoca, scrie Economica.net.

Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase, iar aruncând o privire asupra tragediilor provocate de câini nesupravegheați utilitatea unei astfel de asigurări este destul de clară. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vărămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro.

Asigurarea de tip RCA se face pentru mai multe categorii de câini, împărțite pe categorii.

Rase de caini agresivi: Pit Bull, Boerbull, Bandog, Metisii acestora

Rase de caini periculosi: Bull Terrier, Staffordshire, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Fila Brazilerio, Mastino Napolitano, Ciobanesc caucazian, Mastiff, Cane Corso, Metisii acestora

 

Ce obligatii are un detinator de câine periculos?

Detinatorii de caini considerati periculosi sau agresivi au obligatia de a afisa pe usile proprietatilor lor inscriptii de genul: “Caine rau” sau “Atentie, caine periculos” pentru a anunta existenta unui astfel de patruped. Sunt, de asemenea, obligati prin lege sa ii inregistreze la asociatiile chinologice si la Politie precum si la respectarea legislatiei in legatura cu plimbarea lor in lesa speciala, cu sistem de siguranta si cu botnita.

 

Riscurile asigurate de aceasta polita de asigurare pentru caini:

  • avarierea sau distrugerea bunurilor unei terte persoane
  • vatamari corporale, decesul unei terte persoane
  • cheltuieli de judecata si sume cu titlu de dezdaunare pe care asiguratul este obligat sa le plateasca unei terte persoane in unele cazuri, se despagubeste si eutanasierea cainelui devenit agresiv, doar la dispozitia medicului veterinar.

Polita de asigurare pentru caini periculosi si agresivi poate fi incheiata de orice proprietar de caini, cu conditia ca acesta sa detina un carnet de sanatate, numar de inregistrare si sa fie inscris la asociatia chinologica din Romania.

Pretul politei va depinde de rasa cainelui. Asigurarea de raspundere civila a cainilor este diferita de asigurarea animalelor de companie. Cea de raspundere civila asigura raspunderea proprietarului fata de tertii prejudiciati, iar cea pentru animale de companie protejeaza animalul pentru deces si accidente.