Cât costă viza de flotant în zonele cu şcoli considerate mai bune. Părinţii dau o mică avere

Odată cu apropierea perioadei de înscriere la grădinițe și școli, părinții din marile orașe au început goana după vize de flotant. Pentru mulți, aceasta este singura soluție prin care își pot înscrie copiii la instituțiile de învățământ pe care le consideră mai bune decât cele din apropierea locuinței lor. Pe rețelele sociale și pe diverse platforme de anunțuri au apărut zeci de oferte și cereri pentru „luarea în spațiu”, iar prețurile variază între 250 și 300 de euro. Deși această practică este ilegală, fenomenul a devenit o tradiție anuală în România.
Filip Stan
11 mart. 2025, 23:23
Cât costă viza de flotant în zonele cu şcoli considerate mai bune. Părinţii dau o mică avere

Părinții disperați recurg la această metodă pentru că locurile din școlile de top sunt limitate, iar criteriile de înscriere prioritizează copiii care locuiesc în apropierea unității de învățământ. „Caut pe cineva care oferă viză de flotant pentru înscrierea la școală”, „Ofer recompensă pentru o viză de flotant” sau „Caut viză de flotant pentru Școala 28, ofer 300 de euro” sunt doar câteva dintre anunțurile postate în această perioadă. În același timp, proprietarii de locuințe profită de cererea ridicată și își oferă adresele contra cost.

„Doamnă, 250 de euro este prețul. Un singur flotant pot să vă fac, suntem până în ăia 10, așa cum este legal. Mai mult nu dă voie, atât pot să mai fac, un flotant”, a explicat un proprietar contactat de Digi24.

Conform legislației, dacă la o adresă sunt deja înregistrate peste 10 persoane cu viză de flotant, nu se mai pot face înscrieri suplimentare. În plus, dacă există deja cel puțin două astfel de vize, Poliția trebuie să efectueze verificări.

Directorii de școli recunosc că fenomenul este greu de controlat, iar verificarea veridicității vizelor de flotant este aproape imposibilă.

„Noi nu putem verifica veridicitatea acestor lucruri, a vizei. Noi mergem pe încredere, cu viza de flotant, inspectăm că e la noi în circumscripție și noi îl înscriem. Oferta e de 4 clase cu 88 de locuri, cu siguranță le ocupăm din prima etapă”, a declarat Luiza Moraru, directorul unei școli din București.

Pe de altă parte, părinții care locuiesc efectiv în apropierea grădinițelor și școlilor populare sunt revoltați că nu mai găsesc locuri pentru propriii copii. „Eu mi-am dus copilul în alt cartier. De ce? Pentru că au luat locul copilului meu cei cu viză de flotant din Chiajna”, a declarat un părinte. O altă mamă spune că a întâmpinat aceeași problemă: „Copilul meu nu a intrat la grădinița de lângă casă, în schimb alții au intrat, pentru că au făcut și alte tipuri de eforturi”.

Citeşte şi: Ministrul Educației, Daniel David, despre interzicerea telefoanelor mobile în școli: „Lucrurile sunt foarte clare”

În cazul grădinițelor, părinții au la dispoziție mai multe opțiuni, însă cererea depășește frecvent numărul de locuri disponibile.

„Se ia în considerare că dacă copilul nu prinde loc, au posibilitatea să opteze pentru o grădiniță tot în zona lor de interes. Legea învățământului preuniversitar prevede o suplimentare de maximum două locuri pentru grupele nou formate. Dacă sunt mai multe cereri decât locuri, aplicăm în ordine criteriile. Nu are importanță ordinea primului venit”, a explicat Sofia Romanescu, directorul unei grădinițe.

Potrivit legii, vizele de flotant se acordă doar persoanelor care locuiesc efectiv mai mult de 15 zile la o adresă secundară. Completarea unor date false în acest proces poate atrage pedepse severe, inclusiv închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă. Cu toate acestea, fenomenul continuă an de an, în lipsa unor controale eficiente și a unor soluții alternative pentru părinți.

Citeşte şi: Elevii care trebuie să achite o taxă de 150 de lei, până la 24 martie 2025. Care este motivul

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri