Cât curent consumă, în realitate, mașina de spălat într-o oră. Cât te costă să-ţi speli hainele la maşină

Mașina de spălat este unul dintre cele mai des utilizate aparate electronice dintr-o locuință. Dar de când preţurile la energia electrică au explodat, mulţi dintre noi şi-au pus, cu certitudine, întrebarea, cât curent consumă o maşină de spălat.

04 iul. 2022, 10:27
Cât curent consumă, în realitate, mașina de spălat într-o oră. Cât te costă să-ţi speli hainele la maşină

Vestea bună este că aparatul electric nu este nici pe departe cel mai mare consumator de energie ai locuinței, iar numărul de kWh consumați este depășit cu mult de alte electrocasnice așa cum sunt televizoarele sau frigiderele. Ei bine, în medie, o mașină de spălat consumă 0.85 kWh.

O familie de trei persoane folosește mașina de spălat de aproximativ două ori pe săptămână, câte două ore. Asta înseamnă patru ore pe săptămână, adică 14 ore/lună.

Într-o lună, consumul se ridică, așadar, la 14 ore x 0.85 kWh = 12 kW.

1 kwh = 0,8 lei. Adică, te costă: 12 x 0.8 lei = 9.6 lei, ceea ce înseamnă – aproximând, 10 lei pe luna în plus la factură, potrivit Gândul.

Prețul aferent consumului mașinii de spălat

Prețurile pentru energia electrică au crescut considerabil de la data de 1 ianuarie 2022, iar consumatorii casnici din România, în număr de aproximativ 3,7 milioane, încearcă să se adapteze noilor tarife din urma majorărilor.

Citeste si Truc genial la maşina de spălat. Cum să economiseşti banii pe detergent şi balsam. Nu uitaţi de butonul secret!

Conform datelor din urma studiului de caz, o mașină de spălat rufe consumă nu mai mult de 1 kWh pentru o spălare normală de haine. Astfel, o persoană nu ar trebui să scoată din portofel mai mult de un leu pentru fiecare utilizare a mașinii, însă lucrurile se pot schimba în funcție de prețurile pe care furnizorii de energie electrică doresc să le aplice în viitor.

În prezent un kWh consumat costă un leu, însă în cazul în care majorarea prețului pentru energia electrică continuă, tariful pentru un singur kWh ar putea ajunge la suma 1,5 lei. Din suma aferentă plății pentru un kWh, 0,29 lei for fi compensați ulterior din partea statului, astfel încât suma pe care majoritatea consumatorilor casnici trebuie să o scoată din propriile buzunare ar fi de doar 0,71 lei/kWh.

Citeste si Sigur nu știai de acest buton secret de la mașina de spălat! Iată trucul de curățare pe care ar trebui să îl cunoască oricine