Cât de mare este probabilitatea să găseşti bancnote româneşti falsificate

Numărul bancnotelor româneşti falsificate este extrem de mic, dar au circulat bancnote falsificate rudimentar pentru că publicul nu este suficient de informat. Aşa a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la un simpozion dedicat marcării a 130 de ani de la imprimarea primei bancnote emise de BNR, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 13:56
Cât de mare este probabilitatea să găseşti bancnote româneşti falsificate

Mugur Isărescu a amintit că bancnotele româneşti au un substrat de polimer care fac aproape imposibilă contrafacerea, iar falsurile pot fi identificate foarte uşor, chiar la simpla atingere a bancnotei.

„Am găsit un număr de bancnote falsificate, iar falsificarea este rudimentară. Un procent de 2% dintre bancnotele expertizate la BNR s-a încercat să fie imprimate pe material plastic, imită polimerul, dar pot fi depistate la simpla atingere. Banii româneşti nu sunt de plastic, ci de polimer. Ne dă de gândit că bancnote falsificate rudimentar au putut să circule cel puţin o dată. Unele au fost fotocopii pe hârtie. Este vorba mai degrabă de insuficienta informare a publicului. Lumea trebuie să ştie că bancnotele româneşti nu sunt de hârtie, ci de polimer’, a afirmat guvernatorul BNR.

Deşi în lumea producătorilor de bani se spune că nu există bancnotă care să nu poată fi falsificată, de la un anumit punct elementele de siguranţă fac imposibil acest lucru, a mai arătat şeful băncii centrale.

Isărescu a menţionat că în România numărul de contrafaceri este extrem de mic comparativ cu zona euro, iar elementul descurajant este substratul de polimer special, la care se adaugă fereastra transparentă, imposibilă pe o bancnotă de hârtie.