Cât de mult muncesc românii pentru a face față scumpirilor: „Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele”. Psihologii trag un semnal de alarmă

Mulți români aleg să își ia și al doilea loc de muncă pentru a face față cheltuielilor tot mai mari. Numărul celor care lucrează în plus pentru a reuși să supraviețuiască de la o lună la alta a crescut cu peste 60%.

21 nov. 2023, 21:47
Cât de mult muncesc românii pentru a face față scumpirilor: „Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele”. Psihologii trag un semnal de alarmă
Cât de mult muncesc românii pentru a face față scumpirilor: „Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele”. Psihologii trag un semnal de alarmă

Românii muncesc din ce în ce mai mult pentru a putea face față nivelului de trai tot mai scăzut. Aceștia sunt nevoiți să-și ia încă un job sau să facă ore suplimentare pentru a putea trăi de pe o lună pe alta. Medicii şi psihologii dau un semnal de alarmă cu privire la stresul care ne poate afecta sănătatea.

Citește și: Un student în ultimul an la Medicină vrea să renunțe la facultate după ce și-a găsit un loc de muncă bine platit: „Venit săptămânal net 800-900 de euro, chirie, utilități și mașină asigurate de companie”

Românii muncesc tot mai mult pentru a putea trăi decent

Volumul de muncă al românilor crește odată cu prețurile. Psihologii și medicii atrag însă atenția că lipsa odihnei și munca suplimentară ne poate suprasolicita și, astfel, sănătatea noastră are de suferit.

Un exemplu bun este un bărbat care muncește opt ore într-o uzină, iar după terminarea programului pleacă spre al doilea loc de muncă, totul pentru a-și putea întreține cei doi copii.

„După masa mai rătunjim veniturile. Pleci dimineața la șase și ajungi seara la 24:00, zi de zi de zi. Sâmbăta, duminica, dacă ești la lucru în partea cealaltă ești acolo, dacă nu ești pe taxi, că atunci merge”, spune acesta, potrivit Antena3 CNN.

Tot ca taximetrist lucrează și un alt bărbat. 80% dintre colegii lui mai au încă un loc de muncă pentru a face față prețurilor, taxelor și impozitelor.

„Guvernul a avut grijă să modifice de la 3% la 16% și m-a îngropat. Eu, cu o firmă mică, privată de o singură persoană, am fost nevoit să-mi iau încă un serviciu. Plec dimineaţa la șase, vin seara la şase şi lucrez șapte din şapte zile, zi de zi. Lucrez taximetrist şapte zile, iar la celalalt serviciu lucrez cinci zile”, spune acesta.

Mii de salariați și pensionari lucrează în plus cu forme legale ori la negru pentru a-și suplimenta veniturile. Așa apare suprasolicitarea, iar relația cu familia are de suferit.

„Gestionarea a două locuri de muncă poate genera mai multe probleme din punct de vedere psihologic și anume stres crescut, epuizare și oboseală, dificultăți în menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală”, spune psiholoaga Cristina Rodica Modoaca.

Cei mai mulți români din mediul urban își caută de lucru în domeniul construcțiilor, curățenie și manipulării de marfă. În schimb, cei de la sate muncesc în special ca zilieri, făcând diverse munci gospodărești.

Citește și: Facultatea din București care îți garantează un loc de muncă aproape oriunde. Anul acesta, programul a avut 36 de candidați pe un loc