Un student în ultimul an la Medicină vrea să renunțe la facultate după ce și-a găsit un loc de muncă bine platit: „Venit săptămânal net 800-900 de euro, chirie, utilități și mașină asigurate de companie”

Mai sunt două săptămâni până la deschiderea noului an universitar, iar unii studenți iau în calcul să renunțe la cursuri. Fie nu-și mai permit să suporte costurile facultății, fie și-au găsit locuri de muncă bine plătite și nu vor să le piardă.

14 sept. 2023, 10:10
Un student în ultimul an la Medicină vrea să renunțe la facultate după ce și-a găsit un loc de muncă bine platit: „Venit săptămânal net 800-900 de euro, chirie, utilități și mașină asigurate de companie”

Un student la Medicină în anul 6 a găsit un loc de muncă bine plătit în Olanda, iar acum este tentat să îl păstreze și să renunțe la ultimul an de facultate în România. Tânărul și-a expus cazul pe o platformă online unde a cerut părerile altor utilizatori.

„Vin cu următoarea întâmplare Short story, după sesiune, la mijlocul lunii iulie am plecat în Olanda din varii motive. În prezent lucrez într-un aeroport între 40-60 de ore pe săptămână, venit săptămânal net 800-900€, chirie, utilități și mașină asigurate de companie. Bonus, îmi place jobul, merg cu bucurie la muncă.

Citește și: Cazurile de Covid cresc alarmant! Ministerul Sănătăţii: 7.171 de cazuri noi de infectare în ultima săptămână

Cum mă pot întoarce să învăț un an pentru un examen, ca mai apoi să câștig mai puțin într-o lună decât câștig aici într-o săptămână!? Nu mai pare fezabilă pentru mine toată ideea în sine. (Și nu, nu fac medicina pentru bani.)

So, mă întorc sau rămân? Vreau doar să aud alte păreri, mersi! Zi faină să aveți!”, a scris tânărul pe Reddit.

Citește și: Revolta unui medic din România! „Sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017. La alimentară se plăteşte la preţurile din 2023!”

Mulți dintre cei care i-au dat sfaturi au fost de părere că ar trebui să-și vadă de facultate, să meargă la studii și să-și încheie anul 6.

„Termină facultatea că e păcat de 5 ani până acum. Poate reușești să înveți olandeză și pleci acolo că medic rezident, fără să mai dai examenul aici. Nu știu cum e în Olanda, dar multe țări UE acceptă rezidenți, vezi politica fiecăreia.”, a scris un utilizator al platformei.

„Termină 6 ani aici, că licența se ia fără foarte mari bătăi de cap (comparativ cu rezi) și apoi poți aplica liniștită. Dacă vreodată se întâmplă ceva și va trebui să te întorci, măcar vei avea facultatea terminată+/- rezidențiatul de acolo. Vei putea să te integrezi mult mai ușor.”

„Ca cineva care a avut gânduri similare de renunțare pe ultima sută de metri, sfatul meu e să îți iei diploma de licență. Trage cât poți de mult să treci examenele anul asta și prezintă licență. În cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut și nu rămâi fără jobul acela, poți liniștit să te apuci de învățat pentru rezi și să îl dai. Știu că e un stres mare, eu am fost în burnout în anul 6 și nu știu cum am reușit să termin, dar profită de faptul că mai e puțin și vei avea o diplomă care îți da o mică siguranță pe viitor.”

„Şi eu încep anul 6. Deja nu mă mai înțeleg cu părinții și ei mă văd că pe o povară de întreținut deși stau la cămin și am cheltuieli minime și am mai și lucrat în fiecare vara. Când mă gândesc că mai am încă 1 an jumate mă ia gaia. Și când mă gândesc că o să fiu rezidență și o să iau salariu mai puțin decât câștigăm ca ospătăriță la terasă e ceva. Eu îmi zic că timpul le rezolvă pe toate, că mai e puțin, că după muncă depusă o să îmi mulțumesc și continui pentru că nu ai timp să te plângi odată ce tu ai ales această facultate și god damn ai ajuns anul 6, sunt convinsă că ești deșteaptă, ambițioasă, determinată și ai o grămadă de calități care te-au ajutat să ajungi până aici. Oportunități o să mai fie și în medicină, și în alt domeniu DAR NU POȚI SĂ TE LAȘI ÎN ANUL 6 și peste ani să te întrebi cum ar fi fost dacă?”, a scris alt utilizator, citat de ziare.com.