Cât de periculoasă este varianta delta a COVID-19. Valeriu Gheorghiţă: „O persoană infectată poate genera şase, şapte cazuri secundare”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat cât de periculoasă este varianta delta, în condiţiile în care această tulpină de COVID-19 a provocat moartea a două persoane în România. E vorba despre doi bărbaţi din Bacău, unul de 35 de ani, iar celălalt de 62 de ani, care fuseseră în Finlanda.

07 iul. 2021, 23:12
Cât de periculoasă este varianta delta a COVID-19. Valeriu Gheorghiţă: „O persoană infectată poate genera şase, şapte cazuri secundare”
foto: nicd.ac.za

Dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre varianta delta a COVID-19. În judeţul Bacău a fost depistat un focar de şase cazuri în cadrul unei familii. Până în acest moment, în România au fost confirmate 57 de infectări cu tulpina Delta, în 9 județe din țară. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Ilfov, Argeș și București. Cei doi bărbaţi care au murit din cauza variantei delta nu fuseseră vaccinaţi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că rata de acoperire vaccinală în România este de aproape 28% în prezent, în cazul populaţiei de peste 12 ani.

„După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi.

Sunt mai mulți parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin. La rata de scădere a infecției asimptomatice, rata de transmitere, cât de mult influențează vaccinarea transmiterea infecției de la o persoană la alta, boala simptomatică, internarea și decesele. Vorbim de 5 parametri la care ne uităm când vorbim de eficiență.

Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Citeşte şi: Simona Sensual, probleme uriaşe din cauza tulpinii Delta. Ce a păţit fosta bombă sexy din cauza Covid-19

Cât de periculoasă este varianta delta a COVID-19. „Reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor”

Preşedintele CNCAV a mai precizat că varianta delta a COVID-19 este mult mai contagioasă, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate.

„O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate”

O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.

Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un risc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului”, a mai precizat Gheorghiţă.

Potrivit sursei citate, toate cele patru vaccinuri aprobate în Europa își mențin eficiența de varianta Delta. În cazul unei persoane vaccinate, dar infectate cu varianta Delta, riscul să ajungi în spital este de 20 de ori mai mic, comparativ cu situația în care n-ai fi fost vaccinat.

Citeşte şi: Lockdown-ul din Sydney, prelungit la trei săptămâni. Cinci milioane de oameni obligaţi să stea în case, din cauza tulpinii Delta