Lockdown-ul din Sydney, prelungit la trei săptămâni. Cinci milioane de oameni obligaţi să stea în case, din cauza tulpinii Delta

Premierul statului New South Wales, cu capitala la Sydney, a cerut, miercuri, prelungirea carantinei cu o săptămână, în contextul înmulţirii cazurilor de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului.

07 iul. 2021, 16:43
Lockdown-ul din Sydney, prelungit la trei săptămâni. Cinci milioane de oameni obligaţi să stea în case, din cauza tulpinii Delta

Sydney, metropolă unde locuieşte aproximativ 20% din populaţia Australiei, a intrat în carantină în 26 iunie, odată cu creşterea cazurilor de COVID cu varianta Delta, după încetinirea campaniei de vaccinare. Iniţial, carantina ar fi trebuit să fie ridicată vineri, 9 iulie, însă a fost prelungită până în 16 iulie.

Sydney se confruntă cu cea mai dură epidemie din acest an, depăşind 350 de infecţii de la primul caz detectat, în urmă cu trei săptămâni, la un şofer de limuzină care transporta echipajele companiilor aeriene, potrivit Associated Press.

Un total de 27 de cazuri noi au fost raportate miercuri, în New South Wales, o creştere procentuală de 50% de la cele 18 cazuri detectate cu o zi înainte. Dintre cazurile noi descoperite, 20 au fost raportate la persoane care se aflau în izolare, în timp ce restul de şapte cazuri au fost descoperite la persoane care au petrecut timp în comunitate.

Carantina, anchetele epidemiologice şi respectarea măsurilor antiepidemice de către comunitate au ajutat Australia şi în trecut să limiteze efectele COVID-19, raportând un total de 30.800 de cazuri şi 910 decese, de la începutul pandemiei.

Citeşte şi Milioane de oameni în lockdown, din cauza a 22 de cazuri noi de Covid. Autorităţile din Sydney le-au ordonat să rămână în case o săptămână

Pe lângă Sydney, autorităţile le-au cerut locuitorilor din trei suburbii – Fairfield, Canterbury-Bankstown şi Liverpool – să stea acasă. De asemenea, şcolile din Sydney se vor muta în sistem online începând cu săptămâna viitoare, când elevii revin din vacanţa de iarnă.

În timp ce Australia prelungeşte măsurile antiepidemice, în Europa acestea au început să fie ridicate. Relaxarea din Europa vine şi în contextul sezonului estival şi al introducerii certificatului digital, care permite libera circulaţie a cetăţenilor UE. În Franţa, măsurile au început să fie ridicate din 20 iunie. În prezent, masca de protecţie nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, iar restaurantele cafenelele şi barurile pot primi clienţi în interior, la o capacitate de 50%.

Aceleaşi măsuri de relaxare au fost luate şi în Germania, Italia, Danemarca, Spania sau Polonia. Şi Marea Britanie a anunţat, joi, 6 iulie, ridicarea restricţiilor începând din 19 iulie.

Citeşte şi Pandemia a intrat într-o nouă fază agresivă. Australia, unde s-a vaccinat doar 4% din populaţie, extinde lockdown-ul la mai multe teritorii