Cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. Unele pot fi fatale. Remedii simple pentru a scăpa de mâncărime

Pentru că am intrat oficial în sezonul ţânţarilor, e bine să ştim că muşcăturile acestor insecte produc inflamaţii, disconfort şi, în unele cazuri, chiar boli grave. De aceea, pe timpul verii, atunci când petrecem mult timp în aer liber, la terase sau grătare, e bine să avem o ţinută adecvată pentru a scăpa de muşcăturile de ţânţari.
Filip Stan
21 mai 2022, 23:12
Cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. Unele pot fi fatale. Remedii simple pentru a scăpa de mâncărime

Puţin ştiu, însă, cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. În întreaga lume au fost identificate 3.555 specii de ţânţari, iar 55 dintre acestea se regăsesc în România.

Unele specii de astfel de insecte pot fi deosebit de periculoase. De pildă, ţânţarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează, boala debutează cu simptomele unei gripe; febră ridicată și durere intensă de cap. În cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Ţânţarul-tigru (Aedes albopictus) a provocat în România şase decese (două au fost din Capitală, două din Ilfov şi câte unul din judeţele Iaşi şi Mureş) până în septembrie 2016 şi opt opt decese până în 15 septembrie 2017. În perioada 01.05-15.09.2016 au fost înregistrate 65 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dublu faţă de numărul de cazuri din anul precedent (32).

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în București (14) și în judeţul Brăila (12), fiind urmate de Galați (6), Ilfov (5), Ialomița (5), Iași (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanța, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.

Ţânţarul-tigru poate purta peste 20 de virusuri, din care şapte periculoşi pentru om, printre care şi virusul West Nile (care poate provoca meningită, encefalită sau meningo-encefalită), virusul Zika (care cauzează microcefalie la nou-născuţi în cazul mamelor infectate; transmiterea se face inclusiv pe cale sexuală; adulţii pot avea tulburări neurologice)[4], virusul Chikungunya, virusul Denga (care provoacă febra Denga).

Citeşte şi: Oana Roman, complet nemachiată: „Dovadă că se poate și fără filtre și fără machiaj”

Tratamente simple pentru muşcăturile de ţânţari

Compresele reci, antihistaminele orale și corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea simptomelor mușcăturii de țânțari, notează Csid. De asemenea, Academia Americană de Dermatologie a făcut o serie recomandări privind tratarea muşcăturilor de ţânţari.

Gheață

Expunerea la rece poate ajuta la calmarea zonei și inflamațiilor. Folosește o compresă cu apă rece sau o pungă de gheață pe mușcătura de țânțari.

Creme

O altă opțiune este aplicarea unei loțiuni calmante care să conțină lidocaină sau benzocaină pentru un efect mai eficient.

Antihistamine

Pentru a scăpa rapid de mâncărimile din urma mușcăturii de țânțari poți folosi antihistamine. Acestea blochează receptorii pentru a reduce intensitatea mâncărimii și inflamației.

Spirtul, aliatul pentru mușcăturile de țânțari

Nu știu dacă și bunicile voastre făceau la fel, dar compresele cu spirt peste mușcăturile de țânțari te scapă temporar de „chin”. Din păcate, efectul este acesta pentru că se evaporă rapid însă, ia în calcul că aplicat într-o cantitate prea mare poate produce iritații sau arsuri.

Roiniță

Poți aplica o cremă care conține ulei esențial de roiniță. Compușii care se regăsesc în compoziția acestuia ajută la ameliorarea inflamațiilor, sporește vindecarea și reduce riscul infecției.

Citeşte şi: Câte tipuri de chipsuri există și care sunt cele mai neprietenoase cu silueta. Mihaela Bilic explică pe care ar trebui să le evităm

 

DailyBusiness
Angajații care primesc simultan pensie și concediu medical din 1 decembrie. Un drept istoric oferit pentru prima oară!
Spynews
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul și soția lui și-au găsit un refugiu: ”Ne liniștește”
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
”Duckadam n-are bani de medicamente!” Cum a răspuns premierul Marcel Ciolacu în urmă cu o lună. Video
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai gustos pui cu sos de ciuperci după rețeta lui Chef Janni Alexandridis de la Meniu de vedetă. Secretul pentru o consistență cremoasă
Spynews
În ce investește Oana Zara banii. Actrița care a interpretat-o pe Dana Pescaru în serialul Lia - Soția soțului meu, dezvăluiri sincere
Evz.ro
Adela Popescu, luată în vizor. Un consătean celebru a dat-o de gol
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Arhiepiscopia Bucureștilor cercetează disciplinar un preot pentru oficierea unei slujbe la un eveniment controversat
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991