Cât de periculos este acest animal de companie. Melcul uriaș african a ajuns să fie prezent în casele tot mai multor români

Tot mai mulți europeni au ajuns să prefere acest animal de companie, însă riscurile la care se expun sunt uriașe. Nu mai puțin de 36 de tipuri de agenți patogeni pot fi transmiși la oameni.

14 nov. 2023, 09:19
Cât de periculos este acest animal de companie. Melcul uriaș african a ajuns să fie prezent în casele tot mai multor români
Cât de periculos este acest animal de companie. Melcul uriaș african a ajuns să fie prezent în casele tot mai multor români

Melcul uriaş african, care poate ajunge la o lungime de până la 20 de centimetri, a ajuns să fie prezent în casele tot mai multor oameni din Europa. Această specie a început să fie extrem de populară în rândul persoanelor care își doresc un animal de companie, însă o universitate elveţiană a avertizat asupra pericolului reprezentat de deţinerea unor astfel de vieţuitoare, transmite agenţia DPA.

Citește și: Zanni face acuzații grave! Alex Velea l-ar fi țepuit cu 100.000 de euro: „Sunt dezgustat că am fost păcălit”

Potrivit specialiștilor, melcul uriaș african reprezenta o amenințare pentru oameni, de exemplu, prin transmiterea viermelui pulmonar al șobolanului, care poate cauza meningită la oameni, conform unui articol științific publicat în jurnalul Parasites & Vectors de către cercetători de la Universitatea din Lausanne.

Aproximativ două treimi dintre cel puțin 36 de agenți patogeni identificați la melci ar putea infecta și oamenii. Speciile populare căutate pentru terarii includ Lissachatina fulica și Achatina achatina.

„Reţelele sociale abundă în fotografii cu oameni care pun animalul în contact cu pielea sau chiar cu gura”, a declarat cercetătoarea Cleo Bertelsmeier, citată într-un comunicat emis de universitate. Bertelsmeier predă la Institutul de Ecologie şi Evoluţie din cadrul Facultăţii de Biologie şi Medicină.

Oamenii cred că mucusul melcului este benefic pentru piele. Însă, acest lucru riscă să transmită agenţi patogeni.

Bertelsmeier şi colegii ei au analizat fotografii postate pe reţelele sociale pentru a vedea cât de răspândiţi sunt melcii uriaşi ca animale de companie.

Multe persoane nu sunt conştiente de riscurile ”la care se expun sau la care îi expun pe copiii lor atunci când manipulează melcii, spre exemplu când îi pun pe faţă”, a declarat coautorul lucrării, Jérôme Gippet.

Cercetătorii au avertizat că, în cazul dezvoltării comerţului cu animale de companie ”acest lucru va crea mai multe oportunităţi pentru introducerea şi răspândirea unor organisme patogene la oameni şi alte animale”.

Melcii uriaşi africani sunt vorace şi se reproduc rapid. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus melcii uriaşi africani pe lista speciilor invazive periculoase, considerându-i dăunători.

Citește și: Țeapă uriașă de Black Friday. De necrezut ce a primit un bărbat care a comandat online o cameră de suparaveghere