Cât de periculos este „fenomenul Rareș Prisăcariu”? Un expert în securitate a explicat cât de grav este ce s-a întâmplat la „Românii au talent”

Rareș Prisăcariu, puștiul de 7 ani care a câștigat emisiunea-concurs „Românii au talent”, a reușit să dezbine întreaga Românie. Cât de periculos este acest fenomen și de ce modul în care a fost gestionată situația cu acest copil este chestionabilă.

14 mai 2023, 15:11
Cât de periculos este „fenomenul Rareș Prisăcariu”? Un expert în securitate a explicat cât de grav este ce s-a întâmplat la „Românii au talent”

Cel de-al 13-lea sezon al show-ului „Românii au talent” a fost câștigat de Rareș Prisăcariu. Acesta este un băiețel în vârstă de 7 ani, a cărui prestație a născut extrem de multe controverse. Extrem de multe persoane au căzut de acord că un copil nu ar trebui să fie forțat să învețe și să le recite.

Citește și: Șerban Huidu comentează controversa „Românii au talent”. Ce crede despre băiețelul-minune: „Mi se pare îngrozitor. Trebuie sa înceteze!”

Unul dintre cei care și-au exprimat părerea în acest sens este și expertul în securitate, Hari Bucur-Marcu, care a explicat că din punctul să de vedere în cazul copilului de la „Românii au talent” nu putem vorbi despre un „fenomen”, ci despre un copil înzestrat, care nu poate avea discernământul unui adult.

„Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ. Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce”, a scris Hari Bucur-Marcu pe contul lui de Facebook.

Controversa „Românii au talent” se accentuează

Hari Bucur-Marcu a mai explicat că un talent precum cel pe care l-a demonstrat Rareș Prisăcariu nu este neapărat un talent care trebuie cultivat sau încurajat, dat fiind că nu dezvoltă gândirea creativă și „out of the box”.

Expertul în securitate susține că un talent precum cel al câștigătorului show-ului de la Pro TV nu este neapărat unul care trebuie cultivat sau încurajat.

„Cât despre talentul de a citi înainte de vârsta ta, de a reține textul citit și de a-l reproduce cu intonație, aș putea comenta cu un exemplu de acum aproape o sută de ani. Pe la mijlocul deceniului 1930, la Academia de Studii Economice era o studentă care putea să recite toate cursurile, pe care le învățase pe de rost, fără efort. Îi spuneai primele două cuvinte dintr-un paragraf și ea continua să îți spună textul din paragraful respectiv, cu deplină exactitate. Cu toate astea, niciun profesor nu i-a dat vreodată nota maximă, la niciun examen. Sper că vă dați seama de ce”, a mai spus specialistul.

Expertul în securitate a mai sublinat că tinerii trebuie încurajați să gândească singuri, să facă conexiuni, nu să fie forțați să memoreze pagini întregi. În cazul câștigătorului de la ”Românii au talent”, expertul în securitate crede că acesta a ”fost pus de părinți și sponsori” să țină un discurs despre ”teme formulate de adulți”.

Citește și: Scandal național la „Românii au talent”. Reacţie dură după ce un copil de şapte ani a câştigat marele premiu: „Ăsta nu e talent!”