Cât de periculos poate fi aerul uscat. Cercetătorii explică de ce ne îmbolnăvim mai ușor într-o încăpere neaerisită

Aerul din încăperea unde ne desfășurăm marea majoritatea timpului este extrem de important. Un studiu recent realizat de cercetătorii americani arată că bolile virale se transmit mai ușor în medii mai uscate.

28 feb. 2023, 19:03
Cât de periculos poate fi aerul uscat. Cercetătorii explică de ce ne îmbolnăvim mai ușor într-o încăpere neaerisită

Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder ar putea dezvălui în curând de ce oamenii tind să se îmbolnăvească mai des de boli virale transmise în aer în medii mai uscate.

Citiți și: Cercetătorii au prelungit durata de viaţă a unui şobolan de laborator, doborând un nou record: „Întinerirea corpului ar putea deveni ceva obişnuit în timpul vieţii noastre”

Aerul uscat dintr-o încăpere poate fi foarte periculos

De-a lungul timpului, oamenii de știință au tras numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește umiditatea din aer, care ne influențează direct starea de sănătate. Mai exact, un aer uscat poate cauza înfundarea nasului sau alte probleme mai grave de respirație și un disconfort permanent.

Un studiu recent publicat în decembrie în PNAS-Nexus, arată că particulele din aer care poartă un coronavirus de mamifer în strânsă legătură cu virusul care provoacă COVID-19 rămân infecțioase de două ori mai mult timp în aer mai uscat, în parte pentru că saliva emisă cu ele servește ca un protector și formează o barieră în jurul virusului, în special la niveluri scăzute de umiditate, conform Medical Xpress.

Cercetătorii americani au precizat că studiul are implicații majore nu numai pentru actuala pandemie de COVID-19, ci și pentru toate bolile infecțioase transmise de virusurile legate de salivă. De asemenea, aceștia atrag atenția cât de important este ca aerul din interior să fie filtrat și venilat, pentru a nu se permite răspândirea bolilor transmise prin aer, în special în spațiile închise uscate, cum ar fi cabinele de avion și în timpul lunilor de iarnă, atunci când este umezeală în casele prea încălzite.

„Fizica aerului din clădirile noastre și clima în care trăim afectează lucrurile care ne pot îmbolnăvi. Acum avem indicii despre cât timp pot rămâne coronavirusurile precum cel care provoacă COVID-19 în aer”, a spus Mark Hernandez, autor principal și profesor de inginerie civilă și de mediu S. J. Archuleta.

Acesta a precizat că atât umiditatea relativă, cât și saliva au fost factori importanți în transmiterea noului virus care a infectat toți oamenii din întreaga lume. Nivelul de umiditate trebuie sa fie între 40 si 60%, altfel riscăm să ne îmbolnăvim.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii

Cercetătorii au făcut un experiment și au eliberat particule încărcate de virusuri în mai multe camere sigilate la 25%, 40% și 60% umiditate relativă.

Ei au descoperit că saliva a acționat ca un mecanism de protecție pentru virus, indiferent de nivelul de umiditate. Atât la 40%, cât și la 60% umiditate relativă, jumătate din particulele de coronavirus din aer erau încă infecțioase după o oră în cameră. Dar la 25% umiditate, acel timp s-a dublat: jumătate din particulele originale eliberate în cameră au rămas infecțioase timp de două ore.

„Demonstrează că acest virus poate trăi destul de mult timp – chiar și ore. Este mai mult decât timpul în care stai într-un restaurant, mai mult decât timpul pe care îl petreci într-o cafenea. Un cetățean poate intră, răspândește coronavirusul în aer și pleacă, iar altcineva îl poate contracta”, a spus Hernandez.

Studiul arată că pentru a reduce transmiterea sunt necesare măsuri suplimentare de atenuare a concentrației de aer, cum ar fi filtrarea.

„Sper că această lucrare are un impact ingineresc în clădirile noastre, de exemplu, în școli și spitale, astfel încât să putem minimiza infecțiozitatea acestor viruși în aer”, a spus Marina Nieto-Caballero, autor principal, care a obținut doctoratul la Laboratorul de bioaerosoli Hernandez în 2021 și este acum cercetător postdoctoral la Universitatea de Stat din Colorado.

Citiți și: STUDIU: Consumul moderat de alcool îți poate prelungi viața. Cele se întâmplă în corpul tău dacă consumi un pahar sau două pe zi