Cât de pregătite sunt autorităţile române să facă faţă unui cutremur de proporţii. Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit când ar putea avea loc următorul mare seism

Gheorghe Mărmureanu, preşedinte onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a vorbit despre cât de pregătite sunt autorităţile române pentru un cutremur de proporţii.

03 dec. 2021, 13:46
Cât de pregătite sunt autorităţile române să facă faţă unui cutremur de proporţii. Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit când ar putea avea loc următorul mare seism

„Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe”, a spus Gheorghe Mărmureanu, precizând că nu poate fi prezistă data la care ar putea avea loc un cutremur devastator, cel mai bine fiind să fim „mereu pregătiți”.

Problemele cu care se confruntă Capitala în ceea ce priveşte clădirile vechi nu e una nouă. Mărmureanu susţine că „ce este prost făcut, trebuie consolidat sau refăcut”.

„Au apărut și foarte multe idei. Sunt multe de făcut. Ar trebui făcută o discuție cu specialiștii pentru că se poate construi oriunde, se poate să se consume bani, dar fără să se facă ce trebuie.

Firea are dreptate. Centrul Veschi e făcut cu un secol în urmă și a trecut prin 2 mari cutremure – din 40 și din 77. Trebuie făcută o analiză. Nu știu cât vor rezistă cei care sunt la putere acum… Când oamenii mor sub dărâmături este un lucru foarte trist. Pot să moară copii… (…) Nu spun că nu sunt lucurui importante de făcut, dar trebuie prioritizat”, a afirmat Mărmureanu la Realitatea.

Întrebat despre o estimare legată de un posibil mare cutremur, expertul a spus că este greu de făcut acest lucru, aratând însă că, „în ultimii 300 de ani, știm care au fost marile cutremure”.

„Este o triada de cutremure care au loc după un secol. Cel din \”77 și cel din 2001 au fost la distanță după aceste date. Noi credem că un cutremur foarte mare ar putea să aibă loc în 2039-2040. Trebuie să fim pregătiți”, a conchis Mărmureanu.

Citeşte şi Cutremur în Vrancea, cel mai puternic din această lună. Pământul s-a zguduit de două ori în câteva ore în România

Citeşte şi Cutremur în România, joi după-amiază. Seismul de suprafață a avut loc într-o zonă neobișnuită!