Cât de puternic va fi afectat grâul de încălzirea globală

Efectele negative ale temperaturilor extreme asupra creşterii grâului sunt mult subevaluate.  Grâul este specific climei temperate, iar temperaturile de peste 30 de grade Celsius îi alterează frunzele şi procesul de fotosinteză, grăbindu-i procesul de îmbătrânire („senescenţă“) se spune în analiza Agerpres, citând un studiu publicat duminică în revista Nature Climate Change.

RomaniaTV.net
29 ian. 2012, 14:15
Cât de puternic va fi afectat grâul de încălzirea globală

Cultivarea unor soiuri adaptate de grâu nu va compensa pra mult efectele negative. Potrivit unei simulări recente, efectuate în Australia, dacă temperaturile depăşesc media cu peste 2 grade C, randamentul ar fi de două ori mai scăzut decât în anii în care temperatura depăşeşte media cu mai puţin de 2 grade C, ca urmare a încalzirii globale.

 

Obiectivul oficial al comunităţii internaţionale este de a limita la +2 grade C, faţă de epoca preindustrială, creşterea temperaturii medii de pe Terra până la sfârşitul secolului al XXI-lea. Însă, în lipsa unor eforturi politice mai mari pentru aplicarea unor măsuri de reducere a gazelor cu efect de seră, creşterea temperaturii mondiale va fi de 3,5 grade, se mai spune în articolul Agerpres.

 

Grâul este recoltat anual de pe mai mult de 220 milioane de hectare. Citeşte mai multe la Agerpres