Cât de sănătoasă e carnea de pui din țară. Raport: O singură probă neconformă din peste 2.500 de probe analizate

Un nou raport privind carnea de pui, realizat în cadrul Programului european de control indică o singură probă neconformă, din peste 2.500 de probe analizate.

15 apr. 2024, 14:46
Cât de sănătoasă e carnea de pui din țară. Raport: O singură probă neconformă din peste 2.500 de probe analizate

Noul raport privind carnea de pui indică o singură probă neconformă. Autoritățile românești au prelevat, în 2022, un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre.

Rezultă 1,04 probe la fiecare 200 de tone carne de pui, producție românească, potrivit G4Food.ro.

Datele analizate de autoritățile naționale din fiecare stat membru au fost transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care le-a centralizat și a întocmit un raport sintetic publicat recent pe site-ul instituției.

Citește și: Cât costă o porţie de papanaşi cu foiţă de aur în Braşov. Cum au reacţionat localnicii şi turiştii

Potrivit raportului EFSA, din cele 2.751 de probe prelevate și analizate în România, o singură probă a fost neconformă: au fost detectate reziduuri ale unui produs antibiotic numit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.

În Ghidul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) actualizat în 2020, enrofloxacin-ul este menționat la categoria B („RESTRICT”), DE RESTRICȚIONAT, ceea ce înseamnă utilizarea acestui medicament veterinar cu anumite restricții privind aplicarea și dozajul.

Cel mai probabil, proba în cauză a conținut reziduuri de antibiotice peste nivelul maxim admis. Proporția este de 100 ml/100 mg, soluție orală, 10 mg enrofloxacină per kg greutate corporală.

Rezultatele oficiale arată că din România nu a fost raportată nicio probă neconformă privind eventuale reziduuri de substanțe hormonale în carnea de pasăre.

Citește și: Conducătorii auto ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de ceilalți șoferi. Care este condiția