Cât de sănătoasă este pâinea cu maia

Pâinea cu maia este recunoscută pentru proprietățile nutritive aduse de grâul integral, are indice glicemic redus și gust foarte bun.

RomaniaTV.net
14 oct. 2016, 09:01
Cât de sănătoasă este pâinea cu maia

Ce este maiaua

Maiaua este un produs din făină și apă care fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus. Acestea din urmă consumă zahăr și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen.

Maiaua este săracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung.

Și cei care au alergie la gluten o pot consuma

Prepararea durează mai mult decât în cazul unei pâini industriale, aproximativ 18 ore, din care cea mai mare durată este dedicată producerii prefermentului (maiaua) – 12 ore.

Pe parcursul acestui proces îndelungat și migălos de preparare, o parte din glutenul din aluat este înlăturat; prin urmare, pâinea cu maia poate fi bine digerată chiar și de către persoanele cu sensibilitate la această proteină vegetală.

Citeşte şi  Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă încetezi să mai mănânci pâine

Variantă excelentă pentru pâinea normală

Acest tip de pâine este recomandat și copiilor. Este o variantă excelentă pentru pâinea clasică care nu face decât să-i îmbolnăvească.

Ține candida la distanță

Bacteriile conţinute de maia opresc dezvoltarea candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează. În aluatul dospit cu maia, carbohidrații complecși sunt sparți în zaharuri mai simple și mai ușor digerabile, iar proteinele sunt descompuse în aminoacizi.

Recomandată și diabeticilor

Fermentarea îmbunătățește proprietățile amidonului: pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100, astfel ea fiind mai puțin nocivă pentru persoanele diabetice.

Maia făcută în casă – rețeta pas cu pas

Iată cum se obține maiaua: aveți nevoie, la început, de o cantitate mică de făină și apă: 50 făină și 50 ml apă. Aceste ingrediente se amestecă într-un bol de sticlă, apoi se acoperă cu un șervet.

Se adaugă în fiecare zi aceeași cantitate de apă și făină și se amestecă. Peste câteva zile, va începe procesul de fermentare: au apărut câteva bule la suprafața amestecului. În a 7-a zi este gata maiaua. Aceasta o puteți folosi pentru a face pâine de casă sau biscuiți ori checuri.

Descoperă care este cea mai bună pâine pentru copii