Cât de sănătos este dormitorul tău şi în ce fel te afectează în viaţa

Mulţi dintre noi acordăm prea puţin atenţie locului în care petrecem, de regulă, opt ore din cele 24 ale zilei: dormitorul.

RomaniaTV.net
02 ian. 2014, 09:46
Cât de sănătos este dormitorul tău şi în ce fel te afectează în viaţa

Modul in care dormim noapte este influentat de curatenia si aranjamentul dormitorului, factori care ne afecteaza si nivelul de stres de zi cu zi, precum si viata sexuala si starea de sanatatea.

Principalele pericole din dormitor sunt acarienii, ciupercile si mucegaiul. In functie de cat de vechi sunt peretii, de cat de bine au fost intretinuti, de cat de des este curata camera si de calitatea saltelei, a pernelor si a asternuturilor, putem spune ca dormitorul nostru este sau nu un mediu curat. In cele mai multe cazuri, nu este curat!

Citeşte şi Cei mai cunoscuţi paraziţi cu care este posibil să locuieşti în casa

Chiar daca facem curatenie generala o data pe saptamana si chiar daca maturam si stergem praful zilnic, tot vom avea parte de mici oaspeti nepoftiti chiar in locul unde punem capul seara.

Acarienii sunt gandacei minusculi, unii vizibili doar la microscop, care adora saltelele si pernele, medii in care se pot inmulti in voie. De altfel, oamenii de stiinta au descoperit ca o perna veche poate gazdui suficienti acarieni cat sa umpli un bol de snacksuri.

Citeşte şi Duşmanii din perne. Ce boli poţi face atunci când dormi şi cum să le previi

Principala cale prin care poti scapa de aceste vietati ce cauzeaza numeroase alergii si scad calitatea somnului este sa-ti cumperi o saltea, perne si o pilota antiacarieni. Mai apoi, trebuie sa-ti aerisesti zilnic dormitorul, caci micile vietati adora caldura si umezeala corpului din timpul noptii. Cu cat este mai mult aer curat in camera, cu atat le oferi mai putine sanse sa supravietuiasca.

In ceea ce priveste peretii, ideal este sa ii cobori cu un strat, sa ii finisezi si sa tragi o varuiala noua, de preferinta cu o vopsea speciala antimucegai.

Pentru a avea un dormitor sanatos trebuie sa tii cont si de lumina. Un somn bun este facilitat de melatonina, un hormon produs de corp mai ales atunci cand este intuneric. Asadar, camera de dormit trebuie sa fie intunecoasa: adica sa dispui de draperii sau de jaluzele care opreasca lumina de afara, atat dimineata, cat si luminile de pe strada, de la masini sau de la cladirile invechinate.

Totodata, mai conteaza si zgomotul.

Continuarea pe Lyla.ro.