Cât durează acomodare la grădiniţă

Sunt copii care in doua-trei saptamani se acomodeaza la cresa sau la gradinita. Se duc singuri spre jucarii, se imprietenesc cu ceilalti copii si se aseaza ascultatori pe scaunele la masa imediat. Altii, dimpotriva, sunt mai retrasi, plang, iar acomodarea poate dura si 30-45 zile. Despre dificultatile de acomodare la gradinita, despre perioada de proba in comunitate, despre ingrijorarile parintilor pentru plansetele celor mici la cresa, aflati mai multe de la Emilian Gheorghe Apostol, managerul unei gradinite private din Bucuresti si presedintele Asociatiei pentru toti Copiii.

RomaniaTV.net
22 oct. 2018, 11:31
Cât durează acomodare la grădiniţă
Care sunt semnele care arata ca un copil are dificultati de acomodare?

Parintii se pot ingrijora ca micutul lor nu s-a integrat in mediul gradinitei, dupa o luna, o luna si jumatate. Daca acel copil plange in fiecare dimineata cand se trezeste, cand se desparte de mama lui in fata salii de clasa si de fiecare data cand se vorbeste de gradinita, inseamna ca exista cu adevarat o problema. Este foarte adevarat ca parintii isi doresc ceea ce este mai bun pentru copilul lor si devin foarte pretentiosi. Motivele retragerii de la gradinita pot fi variate de la persoana la persoana. Unii aleg sa-si retraga copilul pentru ca el plange fiindca nu-i place educatoarea, altii pentru ca nu mananca suficiente fructe s.a.

Sunt cazuri in care copilul poate fi traumatizat de diversi factori din gradinita. Tocmai pentru a afla daca micutul se simte bine la gradinita, daca ii place, daca i se acorda suficienta atentie, este bine ca parintii sa renunte la a-l intreba pe copil: „Cum a fost azi la gradi, ce ai facut?” si sa apeleze la diverse jocuri: „De-a gradinita”, de exemplu,  in care copiii sa joace diverse roluri. Este foarte usor sa-si dea seama de diverse aspecte din gradinita, din jocurile lor, din desene, unde copiii isi exprima foarte real sentimentele si ingrijorarile.

Despartirile de dimineata cu plansete din partea copiilor sunt dureroase pentru parinti. Cand ar trebui acestia sa se ingrijoreze ca plang cei mici?

Principala manifestare in fata dificultatilor de care spuneam mai sus este plansul. El reflecta neputinta copilului de a ne transmite altfel ceea ce simte, in special atunci cand se simte coplesit, speriat, confuz sau furios de tot ceea ce se intampla cu el. Schimbarea este foarte solicitanta, iar separarea produce suferinta. Copilul va petrece un timp singur, fara parintii sai, un timp care ii va apartine si pe care va trebui sa il gestioneze si sa il integreze in viata sa. Prezenta constanta a mamei sau a cuiva din familie asigura protectie, siguranta. Separarea inseamna neliniste, intrebari, indoieli, uneori refuz, inseamna un travaliu pe care fiecare copil il va parcurge. Uneori va fi mai usor de integrat aceasta experienta noua, alteori va fi extrem de dificil. In primele saptamani este firesc sa apara in special dimineata plansul, refuzul si protestul copilului de a mai merge la gradinita. Apoi, copilul se obisnuieste si gradinta intra in ritmul sau firesc. Cand devine plansul un motiv de ingrijorare? Atunci cand opozitia copilului este foarte puternica, cand ea este insotita de tipete, de urlete, de proteste agresive, de manifestari somatice (voma, febra, dureri de cap, de burta) repetate, de tacere, apatie. Atunci cand o data ajuns la gradinita nu se va opri din plans timp de mai multe ore, nici o activitate nefiind capabila sa il linisteasca, atunci cand nu va putea ramane acolo decat cu prezenta unui parinte sau a unui bunic sau a bonei. Aceste manifestari nu vor disparea de la sine, ci vor continua sa persiste pentru ca ele reflecta o suferinta a copilului, iar ignorarea lor va determina o agravare continua a lor si o crestere a suferintei. Este important ca parintii sa solicite ajutor in a intelege suferinta copilului si pentru a elabora impreuna o modalitate de a face posibila adaptarea copilului la gradinita. Nu este o renuntare la a mai merge acolo, ci este un timp alocat poate in paralel cu gradinita in care copilul va reusi sa capete capacitatea de a se separa, de a se linisti cand este singur si mai ales incredere ca nu va ramane mereu singur, ci in fiecare zi parintii il vor lua de la gradinita dupa program.

Citeste continuarea pe superbebe.ro