Cât durează imunitatea după vaccinul COVID. Anunțul făcut de autorități

Autoritățile estimează că imunitatea după cele trei vaccinuri existente în România durează cel puțin un an, conform coordonatorului campaniei de vaccinare COVID din România.

16 feb. 2021, 17:03
Cât durează imunitatea după vaccinul COVID. Anunțul făcut de autorități

Cât durează imunitatea după vaccinul COVID.  Datele disponibile până în prezent arată un răspuns imun după opt luni de la vaccin, prin urmare autoritățile anticipează o durată de cel puțin un an de răspuns imun. Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță face referire la cele trei vaccinuri disponibile în România până în prezent: Pfizer, Moderna și AstraZeneca, fiind date similare.

Cât durează imunitatea după vaccinul COVID

”Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: Incidenţa cazurilor COVID-19 în rândul cadrelor medicale a scăzut substanţial. Angajaţii din spitale se pot vaccina fără programare

Pfizer, vaccinul care a înregistrat cele mai multe reacții advserse

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus, marţi, că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer.

„La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală. Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale. AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În privința dozelor, acesta a spus că numărul a ajuns, în 16 februarie, la peste 1,5 milioane.

„Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară. În etapa a doua bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză”, a precizat Gheorghiţă.