Cât durează regenerarea pădurii distruse de incendii în Amazonia

Catastrofa ecologică declanşată de incendiile din Amazonia nu va putea fi contracarată decât prin intermediul unor proiecte extrem de ambiţioase de reîmpădurire, a declarat un specialist în ştiinţe ale mediului înconjurător.
Iulian Tudor
29 aug. 2019, 08:50
Cât durează regenerarea pădurii distruse de incendii în Amazonia

„Este nevoie de foarte puţin timp pentru a distruge pădurea”, dar „va trebui să aşteptăm un deceniu sau chiar mai mult” pentru ca ea să se regenereze, iar „succesul nu este niciodată garantat”, a explicat Rodrigo Junqueira, consilier la Institutul Socio-Ambiental (ISA) din Brasilia, un ONG specializat în chestiuni sociale şi de mediu.

Invitat de jurnalişti să precizeze tipul de vegetaţie care a fost afectată de incendiile din Amazonia, specialistul brazilian a spus că „pădurile autohtone au fost afectate”. „Sunt păduri cu diferite fizionomii, cu zone de vegetaţie joasă, aşa cum există în Mato Grosso, şi altele mai dense, în care coexistau specii native cu cele care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei”.

„Specii centenare au fost afectate. Castani, courbarili, ipes au fost ajunşi de flăcări şi transformaţi în cenuşă. Aceste esenţe de lemn, foarte apreciate în comerţ, dispar în incendii şi această distrugere este nefastă pentru mediu”, a adăugat acelaşi expert.

Apoi, Rodrigo Junquiera a vorbit şi despre posibilitatea de regenerare a vegetaţiei amazoniene.

„Anumite zone forestiere au o capacitate de rezistenţă, de regenerare, însă incendiul din Amazonia este foarte distrugător şi, foarte des, pădurile care mor nu mai reuşesc să se regenereze. Mediul are o anumită influenţă pentru a defini dacă o zonă poate să se regenereze sau nu. De exemplu, dacă o zonă este înconjurată de culturi, ea va beneficia mai puţin de posibilitatea de regenerare”.

Invitat de jurnaliştii de la AFP să vorbească despre planurile de acţiune pe care autorităţile ar trebui să le implementeze pentru remedierea distrugerilor provocate de incendii, Rodrigo Junquiera a vorbit despre campanii de reîmpăduriri şi adoptarea unor politici care să îi includă pe localnici.

„Este nevoie de puţin timp pentru a distruge pădurea, dar pentru reconstruirea ei este nevoie de implementarea unor politici care să îi asocieze pe localnici şi trebuie să aşteptăm un deceniu sau chiar mai mult pentru a începe să vedem rezultate concrete. Totuşi, succesul nu este niciodată garantat. Însă un proces de reîmpădurire este posibil şi suntem la curent cu anumite experimente în care zone degradate au putut fi recuperate. În orice caz, zonele se regenerează, dar fără a reuşi să revină exact la starea lor de dinainte de distrugere. Obiectivul este ca ele să semene cât mai mult cu ceea ce au fost înainte”.

„Este important să îi asociem pe localnici cu programele de reîmpădurire. Alături de ISA, am recuperat terenuri împrăştiind seminţele unor specii diferite graţie maşinilor folosite la culturi agricole. Pe parcursul ultimilor ani, guvernul a fost absent în privinţa regenerării ariilor despădurite şi acest lucru explică motivul pentru care astăzi întâmpinăm dificultăţi în a frâna propagarea incendiilor. De aceea politicile de prevenţie din zonele degradate sunt fundamentale pentru a reuşi”, a încheiat expertul brazilian.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ