Cât este şomajul în 2022? Ce bani poţi primi în funcţie de câţi ani ai muncit

Șomajul în România este reglementat prin Legea 76/2002 cu modificările și completările ulterioare, la care se adaugă prevederi specifice din Codul Muncii. Pot obţine şomaj angajaţii din România care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an. De asemenea, pot solicita şomaj absolvenții de studii medii și superioare, chiar dacă nu au lucrat o zi în viaţa lor, dacă se înregistrează la A.J.O.F.M, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

21 iul. 2022, 14:26
Cât este şomajul în 2022? Ce bani poţi primi în funcţie de câţi ani ai muncit

Cât este ajutorul de șomaj în 2022 și cum se calculează. Pentru început trebuie să ştiţi cine poate beneficia de indemnizaţie de şomaj. Astfel, de indemnizaţia de şomaj pot beneficia persoanele care nu au un loc de muncă, dar sunt apte și disponibile pentru a munci, au vârstă între 16 şi 65 de ani şi nu-şi găsesc un loc de muncă pe măsura pregătirii.

Conform legislaţiei în vigoare, în cazul angajaţilor, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj în caz de concediere ori în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

  • pierderea locului de muncă să nu fie rezultatul unei situații care să poată fi imputată solicitantului de indemnizație de șomaj, indiferent că este vorba despre un angajat cu un contract individual de muncă pe durată determinată, nedeterminată sau sezonieră;
  • să existe o asigurare pentru șomaj sau să fi contizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 care preced momentul solicitării acestei indemnizații de şomaj
  • solicitantul indemnizației de șomaj nu trebuie să realizeze venituri sau dacă solicitantul indemnizației de șomaj realizează venituri, acestea nu trebuie să fie mai mari decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Citeşte şi: Câți șomeri are România și care este indemnizația de șomaj în țara noastră

În 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,9%, în creştere faţă de anul anterior cu 1,7 puncte procentuale.

 

Cum se calculează indemnizaţia de şomaj. Câţi bani poţi primi în caz de concediere

Baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj este 394 lei, adică 75% din ISR (525,5 lei) şi se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La această sumă se adaugă o cotă procentuală din media venitului brut anual, care poate fi diferită în funcție de stagiul de cotizare.

Pentru angajaţii cu stagiul de cotizare de cel puţin 3 ani, cota procentuală este de 3% din media venitului brut anual. În cazul angajaţilor cu cel puţin 5 ani vechime în muncă, cota procentuală ajunge la 5%. Pentru angajaţii cu vechime în muncă de 10 ani împliniţi, cota procentuală creşte la 7%.

Cea mai mare cotă procentuală din media venitului brut anual, adică 10%, o pot obţine angajaţii cu cel puțin 20 de ani stagiu de cotizare.

 

Ce şomaj poate primit un angajat cu o vechime în muncă de 20 ani care în 2021 a avut un salariu lunar de 2350 lei brut?

La un salariu de bază lunar brut de 2.350 lei, un angajat cu o vechime în muncă de peste 20 de ani va primi:

  • 75% din ISR, adică 394 lei
  • 10% x 2350 lei= 235 lei

În acest caz, indemnizaţia de şomaj după 20 de ani de cotizare este de 629 lei pe lună pentru un an.

Citeşte şi: Câţi bani au cheltuit românii pentru a plăti taxele, impozitele şi asigurările sociale în 2021

 

Cât timp poţi primi ajutor de şomaj?

După depunerea actelor pentru indemnizația de somaj, AJOFM va emite o decizie în baza căreia vei primi ajutorul cuvenit. De asemenea, viitorul şomer va livra un carnet în care sunt trecute începerea perioadei de șomaj şi data de
expirarea a acestuia.

Durata acordării indemnizației de șomaj diferă de la un angajat la altul în funcţie de stagiu de cotizare. Astfel, pentru angajaţii cu vechime de cel puţin un an durata este de 6 luni. Angajaţii cu vechime în muncă de 5 ani primesc ajutor de şomaj timp de 9 luni, în timp ce angajaţii care au cotizat cel puțin 10 ani primesc şomaj 12 luni.

 

Absolvenţii de liceu sau de facultate pot cere ajutor de şomaj

Indemnizația de șomaj poate fi obținută și de absolvenții de liceu sau de facultate, dacă nu-și găsesc un loc de muncă și pot face dovada acestui fapt, în 60 de zile de la absolvire, fără a mai fi necesar un stagiu de cotizare.

Absolvenţii de liceu sau de facultate pot primi o indemnizație de șomaj în sumă fixă, timp de 6 luni. Valoarea ei este de 50% din valoarea ISR. Concret, un absolvent de învățământ mediu sau superior poate primi o indemnizație de șomaj de 262,75 lei lunar.

Ce acte sunt necesare pentru înregistrarea la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

  • actul de identitate;
  • actele de studii și de calificare în original, sau adeverință care să ateste data absolvirii;
  • declarație pe proprie răspundere, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, tinerii care la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii, ori realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă (ISR), îndeplinesc condiții de pensionare, ori la data absolvirii aveau loc de muncă sau refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.