INS: Câți șomeri are România și care este indemnizația de șomaj în țara noastră

Din ce în ce mai mulți români reușesc să se integreze în câmpul muncii, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

20 apr. 2022, 10:32
INS: Câți șomeri are România și care este indemnizația de șomaj în țara noastră

2021 a fost un an plin de incertitudini din punct de vedere economic și sanitar în România. După un 2020 cu lockdown și multe afaceri intrate în faliment, economia a cunoscut o ușoară revenire, ca urmare a relaxării restricțiilor. Acest lucru s-a reflectat și în datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) cu privire la rata șomajului.

Anul trecut, rata șomajului a scăzut cu aproape 6%. De asemenea, rata de ocupare a populației cu vârstă cuprinsă între 20 și 64 de ani a fost de 67,1%, în creștere cu aproape 2% față de anul precedent.

„În anul 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 67,1%, în creştere faţă de anul anterior cu 1,9 puncte procentuale.

În anul 2021 populaţia activă a României era de 8.214.000 persoane, din care 7.755.000 erau persoane ocupate şi 459.000 erau şomeri”, arată datele INS.

 

Cât este indemnizația de șomaj în România

 

În 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,9%, în creştere faţă de anul anterior cu 1,7 puncte procentuale. Rata de ocupare în rândul persoanelor de sex masculin este de 71,1%, față de 52,5% femei.

În anul precedent, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea profesională principală a fost de 39,8 ore pe săptămână. 52.000 de persoane au desfăşurat şi activităţi secundare, în medie 13,4 ore pe săptămână.

Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului scăzut şi mediu, pentru care rata şomajului a fost de 13,6%, respectiv 5,1%. În cazul persoanelor cu studii superioare, rata şomajului a fost de doar 2,1%.

Indemnizația de șomaj și alte beneficii sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR). De la 1 martie 2022 s-a majorat cu 5,1%. Astfel, valoarea ISR a crescut de la 500 de lei la 525,5 lei.  Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 375 de lei la 394 de lei, prima inserție a crescut de la 1.500 la 1.576 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate de la 2.000 la 2.102 lei.

 

Măsuri pentru reducerea șomajului, anunțate de guvern

 

În această săptămână, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri pentru creșterea locurilor de muncă în România.

„Crearea de noi locuri de muncă reprezintă un element central al agendei Guvernului, temă despre care am discutat în toate consultările noastre, şi avem nevoie ca salariaţii români să depăşească acel prag deja foarte obişnuit de salariu minim. Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. E o măsură pe care am asumat-o la nivelul coaliţiei, cât şi prin măsurile pe care noi le luăm în Guvern.

Avem ca obiectiv să determinăm românii care lucrează în alte ţări să fie atraşi de mediul economic din România şi să se întoarcă acasă, ca să îşi ducă o viaţă normală alături de familii. În acest sens locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, cu obiectivul de a micşora cât mai mult posibil şi, de ce nu, de a ajunge la acelaşi nivel de salarizare precum ţările din vest”, a declarat Nicolae Ciucă, în intervenţia de marţi de la Forumul privind investiţiile, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).