Cât mai cresc ratele la credite. Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC au început să regrete

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă acum această mișcare. În timp de ROBOR-ul a scăzut ajungând la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni, IRCC-ul a crescut fulminant la începutul anului și a mărit ratele cu câteva sute de lei. În plus, o nouă majorare va avea loc la 1 aprilie.

19 ian. 2023, 10:52
Cât mai cresc ratele la credite. Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC au început să regrete
S-au majorat ratele după creșterea colosală a ROBOR și IRCC

Aproximativ 18.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari au sărit din lac în put am putea spune. În vreme ce ROBOR la trei luni a intrat pe un trend descendent, ajungând la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, IRCC folosit pentru creditele noi a urcat spectaculos din prima zi a anului, majorând astfel ratele românilor cu sute de lei.

Spre exemplu, o rată la un credit de 250.000 de lei luat cu IRCC s-a majorat cu aproape 300 de lei. Estimările nu sunt mai bune nici pentru perioadă următoare. Din aprilie, IRCC va urca aproape de nivelul de 6%. Asta înseamnă că din trimestrul următor, românii vor plăti în plus o diferență de 50 de lei față de cât plătesc acum. Se întâmplă acest lucru deoarece IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci făcute în urmă cu jumătate de an.

In schimb, ROBOR a scăzut la 7,31%, de la 8,21%, valoarea maximă înregistrată la final de octombrie. Spre exemplu, la un credit de 250.000 de lei, rata a scăzut în două luni și jumătate cu 163 de lei. Din pacate, un client care a făcut trecerea de la ROBOR la IRCC nu poate reveni asupra deciziei.

Citește și: Ministrul de Finanţe, veşti bune pentru români. Se va întâmpla din luna martie

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 7,27% pe an, de la 7,30% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,55% pe an, de la 7,57% în şedinţa precedentă, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,91% pe an, de la 7,93% pe an în şedinţa anterioară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

 

Când vor începe să scadă ratele la credite? IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile, crește din nou la final de martie

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, spune că la finalul lunii martie vom asista probabil la ultima majorare a IRCC, la nivelul de 5,98%, urmând ca la finalul anului sau începutul anului viitor să asistăm la o inversare a trendului.

„Dobânzile pe termen scurt de pe piaţa interbancară sunt relevante pentru stabilirea IRCC. În acest context, ne aşteptăm ca după maximul care va fi stabilit la sfârşitul lunii martie şi va fi valabil tot trimestrul al II-lea, de 5,98%, IRCC să înceapă la rândul său să se aplatizeze şi chiar să scadă”, spune Adrian Codîrlaşu, pentru Economica.net.

Ultimul nivel IRCC anunțat de BNR este de 5,71%, ceea ce înseamnă că valoarea estimată pentru martie va consemna doar o creștere marginală.