Ialomiţianu: Nu ştiu dacă e posibilă recuperarea integrală a reducerilor de salarii

Reprezentanţii Guvernului urmează să analizeze propunerea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la mărirea salariilor bugetarilor, ca să se poată vedea cât vor recupera funcţionarii publici din pierderile suferite la tăierile din 2010, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 11:34
Ialomiţianu: Nu ştiu dacă e posibilă recuperarea integrală a reducerilor de salarii

Fostul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus, la România TV, că o creştere a salariilor bugetarilor între 10 şi 16% este posibilă datorită economiei care şi-a mai revenit.

„Mărirea de salarii este posibilă pentru că Mihai Răzvan Ungureanu a cerut reducerea evaziunii fiscale, iar veniturile au crescut cu 1,5%, precum şi pentru că s-a cerut o eficientizare a banului public”, a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Pentru ca mărirea de salarii să fie sustenabilă trebuie o analiză serioasă pentru a nu se întâmpla ca în anii trecuţi.

„În 2008 au fost mărite salariile la bugetari şi pensiile, pentru ca în 2009 să se constate că nu sunt sustenabile”, a mai spus Gheorge Ialomiţianu.

El a precizat că nu se ştie dacă mărirea salariilor va acoperi tăierea din 2010.

„Nu ştiu dacă se va putea permite recuperarea în totalitate a pierderilor. Trebui analizată situaţia, astfel încât să nu fim nevoiţi să vindem populaţiei iluzii. Să mărim salariile, ca apoi să fim nevoiţi să mărim taxele şi impozitele”, a precizat Gheorghe Ialomiţianu.

Şi dacă vor fi aduse la nivelul anului 2010, salariile bugetarilor nu vor aduce un trai mai bun. „Mărirea de salariu nu va acoperi şi inflaţia, respectiv creşterea preţurilor”, a amintit Gheorghe Ialomiţianu.