Cât te costă să schiezi. Vezi aici preţuri la echipament şi cât te taxează instructorul

Vânzările firmelor ce comercializează articole sportive pentru schi au scăzut cu 20% în acest, raportat la anul 2011. Motivul principal pentru vânzările proaste, în afară de criza financiară, e ca iarna a venit cam târziu. Un echipament complet de schi costă în jur de 1.000 de euro, varianta mai scumpă.

04 feb. 2012, 07:38
Cât te costă să schiezi. Vezi aici preţuri la echipament şi cât te taxează instructorul

Cei care vor să se apuce de schi, mânaţi de la spate de zăpada multă ce a căzut în ultimul timp, şi vor să facă senzaţie pe pârtiile patriei, precum şi pe cele din străinătate, trebuie să facă un efort financiar. Un costum de schi complet este compus din pantaloni şi jachetă, cască, ochelari, schiuri, precum şi clăpari.

„Un echipament complet pentru nivel începător poate costa în jur de 2.000 de lei. La partea de îmbrăcăminte pentru schi preţurile variază în funcţie de gradul de impermeabiliate şi tehnologiei folosite la producerea acestora”, a spus pentru RTV.NET, Alina Juncu, reprezentant snowsports.ro.

Varianta mai ieftină pentru schiuri înseamnă cam 800 de lei, pentru clăpari în jur de 590 de lei, casca costă 220 de lei, iar ochelarii, un articol important pentru schior costă 120 de lei. Chiar dacă reprezintă varianta mai ieftină, schiorul de ocazie sau profesionist trebuie să plătească în jur de 500-600 pentru pantaloni şi în jur de 800 de lei pentru jacheta de schi.

Varianta mai scumpă

O variantă mai scumpă de schiuri costă 1.799 de lei pe un alt site, Himalaya.ro. Clăparii pot fi dublul celor mai ieftini şi ajung la 1.400 de lei. Cei care vor un articol mai la modă, care se presupune că este şi mai bun trebuie să scoată din buzunar 400-500 de lei doar pentru casca de protecţie, în timp ce costumul sajunge cam la 1.700 de lei. „Pentru un skior avansat care doreşte să îşi cumpere tot echipamentul o dată preţul depăşeşte 1000 de euro”, a mai spus Alina Juncu.

Cum merg vânzările

În aceasta iarna vanzarile au scazut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. „Unul dintre motive a fost zăpada care a venit destul de greu şi prin urmare clienţii au amânat achiziţionarea unui echipament nou. De asemenea, un alt motiv ar fi situaţia încertă în care ne aflăm din punct de vedere economic, motiv pentru care clienţi amână schimbarea echipamentului vechi”, a precizat reprezentantul snowsports.ro.

Cine sunt clienţii

În general clienţi care s-au apucat de acest sport şi şi-au achiziţionat echipament nou sunt tineri, dar nu neaparăt. „Clienţii de vârsta a doua în general şi-au schimbat o parte din echipament cum ar fi clăpari, costumul de schi sau şi-au adăugat în echipament casca de protecţie. Referitorul la tipul clientului au fost si din categoria celor cu bani, dar mai mult din categoria celor care şi-au dorit să se apuce de un sport de iarnă şi şi-au dorit propriu echipament”, a mai spus Alina Juncu.

Cât costă cursurile de schi şi schiurile cu chirie

Cei care nu au avut niciodată de a face cu schiatul primele lecţii le pot lua de la persoane avizate, direct pe pârtiile de la munte. „O oră de schi cu instructor costă in jur de 70 de lei, indiferent de vârsta persoanei. O persoană mai sportivă de felul ei are nevoie de una-două zile, câte trei ore pe zi. O persoană care stă mai mult la calculator are nevoie de trei-patru zile de lecţii. După asta să nu se aştepte să intre în competiţii, vor învăţa chestii elementare”, a spus Florin Staicu, instructor la scoala-de-schi.ro. O variantă ieftină, la îndemâna oricui, ar fi închirierea de articole pentru schi de la firmele specializate din zona montană. Pentru o singură zi, închirierea unui set complet de schiuri costă 30 de lei.