Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator. Toate gospodinele ar trebui să știe asta

Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator. Multă lume cumpără acest aliment și îl congelează, pentru a face economii majore. Însă, este bine să știe cât se poate păstra înghețată, pentru a putea fi consumată în siguranță.

03 dec. 2023, 10:32
Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator. Toate gospodinele ar trebui să știe asta

Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator. Alimentele congelate nu pot fi consumate în siguranță pe termen nelimitat. Doar pentru că ceva este în regulă de consumat, nu înseamnă că va avea în continuare un gust delicios după ani de zile înghețate.

Cât timp e bine să ții carnea de porc la congelator

Temperaturile la zero grade (și mai jos) inactivează orice bacterie, drojdie sau mucegai și împiedică creșterea microorganismelor dăunătoare. Alimentele congelate vor scădea însă în calitate (gândiți-vă: gust, textură, culoare etc.) în timp, mai ales dacă sunt împachetate lejer sau congelate încet. Așa că, deși nu te vei îmbolnăvi de la friptura congelată de câteva luni, s-ar putea să nu fie cea mai suculentă.

În ceea ce privește carnea de porc, cotletele durează patru până la șase luni în congelator, în timp ce fripturile pot fi congelate până la un an. Carnea de porc procesată, cârnații, toba,  hot-dog sau șunca nu trebuie păstrate la congelator mai mult de  două luni.

Carnea proaspătă poate fi ținută între 4-6 luni iar carnea afumată, până la un an.  După dezghețare carnea trebuie gătită imediat.

Citește și: Carne de porc de Crăciun 2023. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine?

România nu produce cea mai bună carne de porc din Europa

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a dezvăluit ce țară are cea mai bună carne de porc. Întrebat dacă porcul românesc este cel mai bun, acesta a răspuns: „Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult”.

Cu privire la situația din România, președintele Romalimenta a subliniat că avem un deficit cronic, „acoperim 20% din cerere”.

Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump.

Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust. Contează și rasa porcului, dar și vârsta. Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne.

Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli. În rest sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună”, spune Sorin Minea.