Cât timp va mai dura războiul dintre Rusia și Ucraina! Anunțul făcut de Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat marți, că în prezent, nu există "condiţii pentru un minim de teren" pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, iar războiul dintre cele două țări este departe de a se încheia.

22 nov. 2022, 20:04
Cât timp va mai dura războiul dintre Rusia și Ucraina! Anunțul făcut de Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO

La aproape nouă luni de la începutul invaziei, Mircea Geoană a spus că războiul din Ucraina va continua și anul viitor.

Secretarul general adjunct al NATO spune că nu se întrevăd „condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la negociere Rusia-Ucraina”.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat el.

Citiți și: Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO: Nu vedem de aici, de la Bruxelles, ca războiul din Ucraina să se termine curând

În ceea ce privește perioada de iarnă, secretarul general adjunct al NATO a adăugat că „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

„Asta nu exclude şi operaţiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (…) Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a precizat Mircea Geoană.

„Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse.

Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO, potrivit Agerpres.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că cele mai aprige lupte se dau în Donețk, în timp ce trupele ucrainene continuă să lupte în Lugansk.