Cât timp vom mai purta masca de protecție? Ce spune Alexandru Rafila

Masca de protecție a devenit arma cea mai importantă a oamenilor de când pandemia de coronavirus s-a instalat în toată lumea.

18 ian. 2021, 18:03
Cât timp vom mai purta masca de protecție? Ce spune Alexandru Rafila

Totuși, de când a apărut vaccinul anti-Covid care va ajuta la imunizarea populației și închierea, în cele din urmă, a pandemiei, tot mai mulți oameni se întreabă cât timp vor mai fi nevoiți să poarte masca de protecție.

Medicul Adrian Streinu-Cercel e de părere că oamenii vor purta masca de protecție cel puțin până în anul 2023.

Alexandru Rafila a declarat astăzi că vom purta în mod cert masca și în 2021, iar renunțarea la ea va depinde de anumite criterii și analize științifice, toate bazându-se pe imunitatea obținută prin vaccinare.

”Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică până la urmă. Renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu, Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul Uniunii Europene. Nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar cu siguranţă dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care sigur în funcţie de fiecare stat vor fi adoptate.

Cu siguranță, în acest an vom purta masca.”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe PSD.

Referitor la opinia lui Adrian Streinu-Cercel că am putea purta masca de protecţie încă doi ani, deputatul PSD a răspuns: “Mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populaţie în Uniunea Europeană se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măşti sau o scurtare a intervalului de utilizare a măşti. Cu siguranţă însă în acest an vom purta masca”.

Întrebat dacă crede că ar trebui scoasă restricția de circulație de după ora 23, Alexandru Rafila a spus că: „Restrictiile pe timp de noapte sunt importante in tarile unde transmiterea e foarte intensa. In Franta, in Germania. Ce mi se pare ciudat este aceasta ruptura intre raportarile zilnice, intre numarul de teste zilnice si mentinerea restrictiilor. Care este realitatea situatiei epidemiologice? Daca avem intre 1.500 si 3.000 de noi cazuri pe zi inseamna ca Romania a trecut de perioada critica si ar putea sa se ia in calcul la nivelul Guvernului ridicarea unor restrictii. Dar vad ca acest lucru ne este discutat. Iar debandada privind testarea continua”.

Citiți și Alexandru Rafila critică gafele privind campania de vaccinare. „Nu s-a făcut niciun fel de prioritizare. Sunt câteva lucruri foarte îngrijorătoare”