Alexandru Rafila critică gafele privind campania de vaccinare. „Nu s-a făcut niciun fel de prioritizare. Sunt câteva lucruri foarte îngrijorătoare”

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat, luni, că actuala coaliţie guvernamentală privind modul în care a organizat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

18 ian. 2021, 17:55
Alexandru Rafila critică gafele privind campania de vaccinare. „Nu s-a făcut niciun fel de prioritizare. Sunt câteva lucruri foarte îngrijorătoare”
Alexandru Rafila, răspunsuri la nelămurile despre vaccinul anti-COVID: Ritmul de vaccinare trebuie să crească

Alexandru Rafila a avertizat că pacienţii vulnerabili ar putea întâmpina dificultăţi, în lipsa stabilirii unor priorităţi în a doua etapă a campaniei de vaccinare. Reprezentantul României la OMS a criticat şi modul în care reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au indus ideea condiţionării resdeschiderii şcolilor de vaccinarea cadrelor didactice.

„Includerea în etapa a doua fără niciun fel de prioritizare, ierarhizare, nu face altceva decât să împiedice accesul la vaccinare a unor persoane vulnerabile. S-au terminat înscrierile pentru următoarele 3 săptămâni.

Începerea școlii a fost anunțată de președintele Iohannis, pentru data de 8 februarie. Sunt câteva lucruri foarte îngrijorătoare: pozițiile reprezentanților MS care au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va condiționa redeschiderea școlilor. Dar, asta se va putea peste foarte mult timp, pentru că sunt sute de mii de oameni”, a spus dr. Alexandru Rafila, conform Ştiripesurse.

Citeşte şi: De ce a doua doză de vaccin antiCOVID este foarte importantă. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila critică gafele privind campania de vaccinare. „Nici măcar cele 20.000 de persoane vaccinate zilnic anunțate de ministrul Sănătății nu s-a reușit”

Deputatul PSD a criticat faptul că există puncte de vedere contradictorii în rândul guvernanţilor privind modul în care este coordonată campania de vaccinare.

„Există opinii contradictorii începând de la prim-ministru, ministrul Sănătății, cei care se ocupă cu coordonarea vaccinării. Avem sub 10.000 de oameni vaccinați zilnic. Nici măcar cele 20.000 de persoane vaccinate zilnic anunțate de ministrul Sănătății nu s-a reușit.

În curând vom introduce noi categorii de persoane în etapa a doua și vom ajunge în luna septembrie, când ar trebui reluate toate activitățile socio-economice din România”, a spus Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Citeşte şi: Israelul a vaccinat 2 milioane de oameni. Rafila: „Cred că Israel va rezolva problema până în mai”

Peste 300.000 de persoane din etapa a II-a au fost programate pentru vaccinare anti-COVID în perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 – luni, 18 ianuarie, orele 15:30, a anunţat STS.

După o eroare la platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro care a făcut imposibilă accesarea ei, luni dimineaţă românii s-au putut înscrie din nou pentru vaccinarea anti-COVID-19.

Citeşte şi: Peste 300.000 de persoane din etapa a II-a, programate pentru vaccinare de vineri până azi

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 1.509 cazuri noi COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este cel mai mic număr din ultimele 16 zile. În ultimele 24 de ore s-au efectuat 5.808 teste RT-PCR și 3.093 de teste rapide antigenice. De asemenea, 50 de persoane infectate cu coronavirus au murit.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 18 ianuarie. Doar 1500 de cazuri noi şi 50 de decese în 24 de ore