ANALIZĂ: Ai credite în euro? Află previziunile analiştilor financiari pentru moneda europeană

Euro, în uşoară ieftinire după ce luni a atins maximul ultimelor trei săptămâni faţă de leu. Cu toate acestea, tendinţa este mai degrabă de scumpire, spun analiştii. Aceştia susţin că leul este mai puţin atractiv pentru străini în această perioadă şi nu exclud şi creşteri ale cursului.

15 oct. 2013, 13:55
ANALIZĂ: Ai credite în euro? Află previziunile analiştilor financiari pentru moneda europeană

Cursul a devenit o adevărată spaimă pentru români de la începutul crizei. Cei care au rate în euro de plătit simt rapid în buzunare orice variaţie mai importantă.

După o perioadă de acalmie, cursul a reînceput să crească. Luni, euro a ajuns la aproape 4 lei şi 47 de bani, maximul ultimelor trei săptămâni. O evoluţie pusă pe seama pariurilor făcute pe leu de investitorii străini.

Aceşti investitori străini trebuie să schimbe în lei deţinerile pe care le au în altă valută şi atunci leul se va aprecia.  Dacă ies de pe piaţă, trebuie să vândă lei şi efectul este de depreciere a monedei naţionale faţă de euro, dolar”, a declarat pentru România TV analistul financiar Dragoş Cabat.

Analiştii sunt împărţiţi în privinţa evoluţiei viitoare a cursului. Unii se aşteaptă ca euro să atingă 4 lei şi 50 de bani până la finalul anului. Alţii, în schimb, pariază pe cotaţii apropiate de cele de acum.