Cât timp va sta Cristi Borcea la închisoare după condamnarea în dosarul retrocedărilor de terenuri şi plaje din Constanţa

Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani cu executare în dosarul retrocedării de terenuri şi plaje. De asemenea, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus confiscarea sumei de aproape 1 milion de euro de la Cristian Borcea. Pentru că fostul finanţator de la Dinamo a mai avut o condamnare la închisoare cu executare, în cazul său, pedepsele se contopesc. Potrivit România TV, Cristi Borcea poate sta cel mult 2 ani şi 9 luni.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 10:33
Cât timp va sta Cristi Borcea la închisoare după condamnarea în dosarul retrocedărilor de terenuri şi plaje din Constanţa

Cristian Borcea s-a prezentat vineri dimineaţă la IPJ Ilfov pentru a fi încarcerat după condamnarea la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri şi plaje în Constanţa. După întocmirea formalităţilor specifice, Cristi Borcea a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. El ar putea sta în spatele gratiilor între un an şi jumătate şi 2 ani şi nouă luni, în funcţie de vechiul sau noul Cod penal, potrivit România TV. Sursa citată precizează că în cazul lui Borcea nu este cazul de recidivă, ci de concurs de fapte, ambele pedepse din dosarul Transferurilor şi din dosarul retrocedărilor de terenuri au fost comise înainte de prima condamnare, iar aceste pedepse urmează să se contopească.

În perioada următoare, avocaţii lui Cristian Borcea să conteste executarea pedepsei la tribunal şi magistraţii vor stabili cât va sta fostul acţionar de la Dinamo în închisoare. 

În urmă cu şapte luni, Cristi Borcea a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava. În anul 2014, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti îl condamnaseră la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor de jucători”. 

Cristi Borcea a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care Radu Mazăre, fost primar al minicipiului Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

Procurorii anticorupţie precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, „adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de „vânzările” şi „revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Radu Mazăre.

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 şi Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

Conform calculelor făcute de procurori, raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 de metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi.