Câtă APĂ trebuie să bem de fapt zilnic. Iată când devine consumul de lichide PERICULOS

Regula de a consuma doi litri de apă pe zi sau 8 pahare nu e susţinută de dovezi ştiinţifice, cu toate că nu este dăunătoare.

27 mart. 2014, 15:03
Câtă APĂ trebuie să bem de fapt zilnic. Iată când devine consumul de lichide PERICULOS

Medicii propun o altă metodă pentru a vă asigura că vă hidrataţi suficient.

„Trebuie să urinaţi la fiecare două-patru ore, iar urina să fie deschisă la culoare. Dacă de la 8 dimineaţa la 3 după-amiaza nu mergeţi la toaletă decât o dată, iar urina este închisă la culoare, e un semn că nu v-aţi hidratat suficient”, a explicat Nancy Clark, dietician şi nutriţionist sportiv în Boston.

Potrivit medicului Lygia Alexandrescu, „necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălţime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate şi de dietă (una bazată pe fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă)”, scrie doctorulzilei.ro.

Citeşte şi Eşti DEPENDENT DE MÂNCARE? Fă-ţi TESTUL pentru a afla

Bărbaţilor li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri, în timp ce alţi specialişti susţin că, dacă nu ne este sete, nu ar trebui să bem apă. Cantităţile sugerate includ lichide în general (cafea, ceai, sucuri de fructe sau băuturi care nu conţin zahăr, etc), nu numai apă.

Mai mult, aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente, mai ales din cele recunoscute pentru proprietăţile hidratante, precum pepenele verde sau castravetele.

Există însă şi cazuri în care prea multă apă poate face rău. Hiponatremia (nivel redus de sodiu) e o problemă mai rară decât deshidratarea, dar poate fi gravă. Apare mai ales la atleţii care consumă prea multă apă, diluând astfel nivelul de sodiu din corp.

Citeşte şi Apa te poate îmbolnăvi. Vezi la ce trebuie să fii atent