Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Catacombele din Centrul Vechi ar putea fi scoase "la lumină" şi ar putea deveni o nouă atracţie pentru turişti. Proiectul privind restaurarea catacombelor de la Hanul Stavropoleos, acum ingropate, precum şi amenajarea unui mic muzeu urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 
Cristina Macuc
20 sept. 2016, 10:52
Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Primăria Capitalei vrea să restaureze catacombele Hanului Stavropoleos din Centrul Vechi şi să le transforme în obiectiv turistic. Ruinele nu vor mai fi acoperite cu sticlă, pentru a fi observate doar de la distanţă, ci vor fi introduse în spaţiul public, după cum a anunţat fostul arhitect şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. „Ruinele de acolo vor fi utilizate. Se poate amenaja şi o cafenea. Bucureştenii se vor putea plimba printre aceste ruine”, a precizat arhitectul. 

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12,95 milioane lei cu TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni de la momentul ordinului de începere a lucrărilor. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei urmează să fie supuşi votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 

Cum au apărut catacombele din Centrul Vechi

Se spune că apariţia unei reţele de catacombe sub Bucureşti datează din secolul al XVII-lea, când oraşul era călcat de tâlhari şi haiduci, iar, pentru a-şi proteja mărfurile, negustorii şi boierii au construit hanuri cu galerii subterane în care se refugiau în vreme de asediu.

Una dintre zonele despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri este triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. În acest triunghi se afla şi Curtea Veche, unde s-au conservat destul de bine unele galerii construite în timpul năvălirilor otomane, apoi au fost refolosite şi lărgite la următoarele atacuri. 

Restaurarea catacombelor din centrul Capitalei face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi se află pe lista proiectelor prioritare ale municipalităţii. În PIDU sunt incluse 19 proiecte care vizează amenajarea mai multor parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centrul Capitalei, amenajarea a două muzee şi trasarea unor piste noi pentru biciclişti pe 42 de artere. Strategia Primăriei Capitalei ar urma să dea o nouă faţă centrului oraşului, valoarea estimată a celor 19 proiecte fiind în sumă de aproximativ 925 milioane lei (205 milioane euro). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectele pot fi incluse în bugetul Primăriei şi se pot accesa fonduri europene pentru realizarea lor.

În zonă se află şi Biserica Stavropoleos, o biserică ortodoxă construită în stil brâncovenesc. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România 

Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.

Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea, conform wikipedia.org. 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african