Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei: „Bucureştiul e în stare gravă. Un pacient nu-l faci bine cu o tabletă, ci cu o schemă de tratament complexă”

Directorul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu, a fost prezentat miercuri ca fiind candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru Primăria Capitalei şi imediat de miercuri seară a început să îşi prezinte programul pentru Bucureşti şi chiar parte din echipă.

20 mart. 2024, 22:14
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei: „Bucureştiul e în stare gravă. Un pacient nu-l faci bine cu o tabletă, ci cu o schemă de tratament complexă”

Cătălin Cîrstoiu a fost întrebat ce anume îl califică pentru a fi Primarul Capitalei, funcţia cu a doua cea mai mare reprezentare în România, după preşedinte, ca număr de voturi, dar şi oraşul cel mai greu de administrat şi cu cel mai mare buget

„Este un moment in care trebuie sa resetam total toata gandirea clasei politice vizavi de Bucuresti. Conducand cel mai mare spital din tara si cea mai mare facultate de medicina din tara, am interactionat cu multi politicieni si am analizat multe aspecte si am constatat o coeziune in punctele noastre de vedere, cu PNL si PSD.

Ma inteleg la fel de bine cu domnii Ciuca si Ciolacu, ambii doresc o resetare a abordarii, despre integrarea ideilor care vin din necesitatea oamenilor. Daca ne punem intrebarea cate probleme nerezolvate are Capitala, ar trebui intrebat domnul primar general Nicusor Dan.

Eu zi de zi fac 45 de minute spre o ora pana la munca, lucru care iti confera un profund disconfort. Sunt ore in care oamenii pot face altceva, iar in cazul meu, care sunt doctor, asta poate afecta si sanatatea oamenilor. Sa mergi intr-un parc, sa elimini stresul, sunt puncte pentru sanatate.

Exista un studiu care a dat niste solutii. Sistemul de semaforizare inteligenta in acest oras e implementat doar vreo 45-50%, este incomplet. Astfel ca nu exista un feedback suficient.

Citeşte şi: EXCLUSIV Cristian Popescu Piedone: „Piedone nu se retrage, Piedone merge până la capăt. Ei se feresc de puşcărie, eu am fost la puşcărie”

Sistemul acesta iti arata cum trec mijloacele de transport in comun pe zone. Nu avem benzi unice. S-a inceput, dar timid. La noi sistemul contorizeaza sambata si duminica si vezi ca stau masinile la stop, desi nu e nimeni in trafic.

Incepe sa explodeze inteligenta artificiala, deja o intalnim in toate domeniile. Daca am avea un transport public eficient, poate oamenii ar fi convinsi sa lase masinile si sa-l foloseasca. A schimba mentalitati e un lucru foarte greu, asta se stie. Daca vorbim despre trafic sunt multe masuri care ar putea fi luate.

Dar eu vreau sa fiu altfel de primar. Eu, in profesia mea, tratez oameni. Unui om ii pui un diagnostic si trebuie sa ii comunici si un tratament. Vestile nu sunt intotdeauna bune. Eu asta vreau sa fac, sa spun ce se poate si ce nu se poate. Daca vii si spui ca vei face raiul pe pamant, sa fim seriosi. Eu cred ca trebuie o abordare corecta.

Am auzit ani de zile de o autostrada suspendata, care a ramat mereu un vis irealizabil. Eu chiar nu vreau sa fac treaba aceasta, nu vreau sa mint pe nimeni.”, a declarat Cîrstoiu, la Antena 3.

În ceea ce priveşte una dintre cele mai grave probleme ale Bucureştiului, cea a termoficării, directorul Spitalului Universitar a declarat că trebuie aplicată o abordare integrată.

„S-a intamplat sa ma confrunt cu lipsa apei calde la spital si asta nu a depins de noi, ci de ce se intampla in afara. S-au schimbat conducte, ok, dar asta nu e totul. Avem ELCEN si RADET. ELCEN produce energia pentru functionarea RADET-ului. Daca cele doua nu sunt sincronizate, veti vedea pierderi. A crescut numarul centralelor de apartament. Daca anvelopam blocuri, toate acestea duc la scaderea pretului gigacaloriei.

Cand scrii un tratament pentru un pacient, nu-l faci bine cu o tableta, ci cu o schema complexa de tratament. Bucurestiul e un oras in stare grava. Eu in spital nu operez singur. Scopul meu e sa plece pe picioare si ii pun pe picioare. Eu operez cu o echipa, eu toata viata mea am construit si am coordonat echipe.

Ceea ce acum e o problema. Eu l-am vazut pe Nicusor Dan pe treptele primariei, atacand singur PUZ-uri. Eu il apreciez, este un om inteligent si cinstit, dar nu a construit o echipa.

Am avut cu dansul o interactiune legata de o noua aripa a spitalului, ceva legat de PUZ. Mai mult ne-am zbatut noi pentru a gasi o solutie, dansul nu avea o echipa care sa vina cu solutii”, a mai spus Cătălin Cîrstoiu.

Întrebat dacă s-a împăcat cu Gabriela Firea, Cîrstoiu a spus că nici nu se pune problema să se fi certat şi chiar va continua multe dintre proiectele fostului primar.

„Jur ca nu stiam ce a spus doamna Firea azi, dar cred ca am ascultat. Am preluat planul de modernizare a traficului si cred ca trebuie dus inainte. Planul Urbanistic General, la fel, lucrat cu domnul arhitect Florescu. Este profesor universitar, iar opinia sa este un a fundamentala, sigur va fi in echipa mea. Nu as vrea sa dezvalui prea multe inainte de lansarea candidaturii, cand vom prezenta si planul pentru Capitala, care este unul stufos. Am preluat si proiecte uitate, dar vom veni si cu idei noi.

Noi incercam sa continuam modernizarea unui oras, iar legea de functionare a acestui oras este de prin 2003, cred ca ne-ar trebui o lege noua care sa reglementeze. Si cred ca aceasta alianta are aceasta sansa, de a avea un primar si un consiliu favorabil. Oricat te-ai stradui sa faci ceva bun, e greu daca ai ostilitatea Guvernului. Cred ca avem sansa sa se ralizeze multe lucruri bune.”, a explicat Cîrstoiu.

Medicul Cîrstoiu a spus că are o relaţie la fel de bună şi cu Ciolacu, şi cu Ciucă, şi a spus că nu se teme de atacurile rivalilor politici, care deja îl acuză de incompatibilitate.

„Am continuat discutia tehnica pe proiect, nimic altceva. Stiam si mi-am asumat ca voi fi atacat. Eu mi-am inceput cariera cu doua modele. Eu mi-am inceput cariera ca preparator universitar. Sotia mea nu e sef de sectie, e profesor universitar.

Avem o policlinica pe care am construit-o, noi am muncit toata viata si la stat si in privat. Pana la urma, cum e bine, e bine sa muncesti, e bine sa ai bani, nu e bine sa ai bani? Eu nu am avut o viata linistita, pentru ca mereu a fost dominata de munca, si a mea si a sotiei.”, a mai spus candidatul coaliţiei.

În ce priveşte opinia că nu ar avea destulă notorietate pentru a-i concura pe Nicuşor Dan şi Piedone, Cîrstoiu spune că are tot timpul să şi-o construiască, după ce a fost anunţat oficial miercuri.

„Eu am intrat de acum intr-o expunere de motive. Au fost idei, dar raspunsul final al meu a fost acum 2-3 zile. Cred ca aceasta coalitie poate genera ceva bun pentru Capitala si sunt ferm convins ca voi fi primar. Toti cetatenii vor alt primar si vor un primar care sa mai fi condus ceva inainte. Sunt aproape 100.000 de pacienti care vin sa isi gaseasca alinarea la Spitalul Universitar. Iata, spitalele Capitalei trebuie armonizate, pentru ca oamenii nu au incredere in toate spitalele si atunci merg in cele mari, care astfel se blocheaza.”

Medicul Cîrstoiu a refuzat să răspundă atacurilor ironice lansate de Piedone şi spune că nu va duce o astfel de campanie, pentru nu asta îşi doresc bucureştenii.

„Haideti sa fim seriosi, nu as vrea sa comentez orice declaratie din aceasta. Daca Bucurestiul in 2024 isi doreste astfel de abordari…. eu nu cred. Nu cred ca acest electorat isi doreste si merita acest tip de abordare. Eu merg in piete, merg in parcuri. Mi-am dus copilul cu tramvaiul, ca sa invete, dar am si vazut ce este acolo. Eu as vrea Capitala sa fie Marele Bucuresti, nu Micul Paris. Eu cred ca as putea reprezenta cu onoare Bucurestiul.

Pot fi foarte multe axe pe care Capitala poate obtine foarte multi bani din fonduri europene. La Universitar am avut pe fonduri norvegiene, prin 2009, care a adus aparatura care a dat sansa multor doamne sa aiba un copil. Asta trebuie sa gaseasca Capitala, un parteneriat intre autoritati pentru obtinerea de fonduri.

Spitalul Universitar a facut sute de mii de teste de Covid.”, a încheiat Cătălin Cîrstoiu.

Citeşte şi: Traian Băsescu nu își susține finul la alegerile pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu: ”Mi-a zis să nu fac asta! Nu l-am ascultat”