Cătălin Denciu e bine! Medicii belgieni sunt optimişti în ceea ce priveşte starea doctorului-erou român

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în urma incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Neamț, a fost transferat la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secția cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienții intubați.

15 nov. 2020, 21:50
Cătălin Denciu e bine! Medicii belgieni sunt optimişti în ceea ce priveşte starea doctorului-erou român

Cătălin Denciu are arsuri de gradul 2 şi 3, conform unor surse medicale din România. El a ajuns în Belgia în jurul orei 12.00, ora României, şi a fost trecut imediat pe dializă. Totodată, sursele confirmă că specialiştii belgieni îi acordă şanse deoarece este tânăr, dar se tem de apariţia unor infectii nosocomiale.

Se pare că cele mai afectate zone ale organismului sunt antebraţele, unde combinezonul ars a fost mai strâns pe corp. Sursele mai spun că pacientul nu are arsuri pe căile aeriene şi că tomografia pulmonara a ieşit bine.

Medicul Cătălin Denciu nu accepta şpagă. Ce spun pacienţii: „Mi-a dat banii înapoi”.

Veşti bune vin şi de la ceilalţi supravieţuitori ai tragediei de la ATI Piatra Neamţ. Un singur pacient transferat la Leţcani mai are nevoie de ventilator, iar starea celorlalţi s-a îmbunătăţit uşor. Cadrele medicale rănite, un medic şi două asistente, au arsuri de gradul 1 si 2, au refuzat internarea şi se tratează la domiciliu.

Alte informaţii neconfirmate în mod oficial arată că salonul ATI nu era încuiat în momentul izbucnirii incendiului şi că secţia ATI fusese mutată cu o zi înainte. Ancheta este coordonată de procurori de la Parchetul General.

Cătălin Denciu va primi titlul de cetăţean de onoare

Medicul Cătălin Denciu care a suferit numeroase arsuri în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări va primi titlul de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț. Decizia va fi luată în ședința extraordinară a Consiliului Local programată luni.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea. El a convocat o ședință extraordinară a legislativului local pentru a oferi sprijin financiar familiilor victimelor tragediei de la secția ATI și pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț medicului Cătălin Denciu.

„Pe termen foarte scurt, vă anunț că am convocat de îndată o ședință extraordinară a Consiliului Local, în care voi propune, pe lângă sprijin financiar pentru familiile victimelor și pacienții și cadrele medicale care au nevoie, acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Piatra Neamț domnului doctor Cătălin Denciu, eroul nostru și al întregii țări. Este un gest mic pe care îl putem face în fața eroismului său care ne-a lăsat pe toți fără cuvinte. Căci de mulțumit nu îi vom putea mulțumi vreodată îndeajuns”, a anunțat primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Soția medicului ars și trimis în Belgia, ultimele discuții cu bărbatul: ‘Era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo. Îmi spunea: eu sunt bine, ceilalţi ardea

Soţia medicului ars a povestit pentru Observator despre primele momente în care a putut lua legătura cu acesta şi despre groaza pe care doctorul Cătălin Denciu a trăit-o în încercarea de a-i salva pe cei bolnavi.

„Pentru mine nu contează, exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria asta şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medicla din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: „Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau”. Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo”, a povestit soția medicului erou.