Catalin Drulă, ministrul Transporturilor, despre pierderile uriașe de la TAROM și CFR Marfă: „Nu e normal așa ceva”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că situația actuală a CFR Marfă va fi analizată în cel mai scurt timp. "Ceea ce îmi doresc este că societățile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, în special cele care au o natură pronunțat comercială, să nu mai fie neaparat locuri unde pierdem sute de milioane și trebuie să le scoatem din această situație".

24 dec. 2020, 19:21
Catalin Drulă, ministrul Transporturilor, despre pierderile uriașe de la TAROM și CFR Marfă: „Nu e normal așa ceva”

Întrebat dacă știe de unde va lua compania CFR Marfă cei 400 de milioane de euro pe care trebuie să îi inapoieze statului român, Cătalin Drulă a declarat: „Voi analiza si voi discuta si cu domnul ministru (Lucian Bode – fost ministru al Transporturilor) despre situația actuală a CFR Marfă”.

Cătălin Drulă: Sunt pierderi enorme pe toate aceste companii

„Ce imi doresc este ca societatile din subordinea Ministerului Transporturilor, ma refer in special la companiile care au o natura pronuntat comerciala, sa nu mai fie neaparat locuri unde pierdem sute de milioane, deci trebuie sa vedem cum scoatem din aceasta situatie aceste companii, care sunt mijloacele ca aceste pierderi sa nu se mai acumuleze in felul in care au facut-o. Va dau un exemplu: TAROM-ul a pierdut 1,5 miliarde de lei, daca nu ma insel, in ultimii 10 ani, sper sa nu gresesc cifra in momentul asta. Sunt pierderi enorme pe toate aceste companii, nu e normal. O companie trebuie sa aiba eficienta, mai ales cele care sunt pe piete care pot functiona competitiv si chiar si cele care functioneaza pe piete cu subventii cum e normal facute pentru calatori si alte lucruri – in toata lumea sunt fara aceste subventii – trebuie sa aiba un model de eficienta”, a adaugat el, potrivit ziare.com.

Catalin Drulă, despre pierderile TAROM, CFR Marfă: Nu e normal așa ceva. În noul program de guvernare se precizează că în cazul CFR Marfă au fost identificate modalitățile de obținere a redresării financiare, prin continuarea activitătii operaționale a societătii și fără a afecta poziția acesteia pe piața și relația cu partenerii comerciali. Decizia Comisiei Europene din luna februarie, potrivit căreia CFR Marfă trebuie să restituie ajutorul de stat nelegal acordat în 2013, de 400 de milioane de euro, a fost un punct de cotitură pentru cursul companiei despre care mulți cred că se îndreaptă spre faliment.

Pentru salvarea companiei, solutia optima identificata a fost recurgerea la procedura de concordat preventiv, care, spre deosebire de orice alte modalitati reglementate, asigura un set de avantaje, precum: suspendarea executarilor silite in desfasurare la momentul omologarii (12.03.2020), posibilitatea negocierii modalitatii de stingere a datoriilor cu creditorii; mentinerea societatii pe piata si continuarea activitatii comerciale; durata redusa a procedurii – 24 luni (spre deosebire de procedura insolventei/executare silita), se spune in document.

„Tinand cont de rolul strategic pe care SNTFM CFR Marfa SA il are in piata si pentru siguranta nationala, este necesar ca procesul de rambursare a ajutorului de stat sa asigure, deopotriva: rambursarea integrala a ajutorului de stat; continuitatea transportatorului feroviar strategic de marfa. Obiectivul principal pentru un orizont de timp scurt si mediu il reprezinta implementarea unei strategii de rambursare a ajutorului de stat, astfel incat CFR Marfa sa depaseasca aceasta situatie critica, prin demararea unui proces amplu de restructurare, care sa-i permita continuarea activitatii, fiind vorba despre o companie cu un impact major in economia romaneasca”, se mai spune în program.

În ceea ce privește Tarom, programul de guvernare prevede că pe termen mediu și lung pentru realizarea obiectivelor vor fi implementate măsuri pe următoarele patru direcții de acțiune: reinnoirea flotei; optimizare comerciala prin optimizarea frecventelor, alocarea optima a flotei, inchiderea rutelor neprofitabile; eficientizare organizationala prin redimensionarea structurilor organizationale, prin optimizarea directiei tehnice si prin restructurarea functiilor suport; optimizarea costurilor prin reducerea costurilor cu combustibilul printr-un mix de masuri de eficientizare si ajustari de pret prin renegocieri/ licitatii si reducerea costurilor de handling prin renegocieri/licitatii.

„Atingerea acestor obiective este crucială pentru salvarea brandului național TAROM. Suntem determinați să actionăm prin asumarea celor mai eficiente și responsabile decizii în direcția revitalizării operatorului național aerian”, dau asigurări membrii Cabinetului Cîtu.

Cine e Cătălin Drulă, noua propunere USR pentru şefia Camerei Deputaţilor


loading...
Partenerii noștri