Cătălin Drulă, discurs dur la adresa PSD şi PNL: „Va fi o criză economică. Puterii nu-i pasă, se mufează la banul public”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că România va trece printr-o criză economică, lucru pe care îl ştie întreaga clasă politică, dar reprezentanţilor puterii "nu le pasă" şi, în loc să reducă deficitul bugetar, aceştia "se mufează la banul public".

31 oct. 2022, 23:37
Cătălin Drulă, discurs dur la adresa PSD şi PNL: „Va fi o criză economică. Puterii nu-i pasă, se mufează la banul public”

Drulă a explicat că, deşi criza economică este un fenomen care se manifestă în întreaga Europă, dimensiunea acesteia în România ţine de deciziile economice pe care le ia Guvernul.

„În economie, întotdeauna acele procente contează. Dacă ne referim, de exemplu, la faptul că ne împrumutăm cu 9,5% dobândă efectivă, acum, la obligaţiunile pe care le emite statul român. Dacă ar fi 7% – pare o diferenţă academică, 7, 9… Nu, chiar contează. Contează dacă rata la creditele pe care le plătesc oamenii, ROBOR, dacă e 6% sau 8%. Contează dacă leul e 5 sau 5,5, deci toate aceste nuanţe.

Adică, o criză economică poate e generalizată pe întreg continentul, dar dimensiunea crizei economice în România e determinată de acţiunea acestui guvern, de politica fiscală. Ce ar trebui să facă Guvernul e să reducă deficitul bugetar: cheltuielile să fie pe măsura veniturilor. Or, în momentul de faţă, România, la 4 lei care vin la bugetul de stat mai împrumută încă doi : un leu ca să acopere datoriile din trecut şi un leu ca să acopere cheltuielile de funcţionare.

Închipuiţi-vă că într-o familie care are un venit de 4.000 lei ai cheltuieli de 6.000 lei în fiecare lună. Cât poate să ţină? Va bubui, ei ştiu că va bubui la anul, ştie toată această clasă politică – şi putere şi opoziţie – că va urma o criză economică. Cei de la putere sunt cei cărora nu le pasă de această criză. Ce fac în timpul ăsta e să se mufeze la banul public”, a mai afirmat liderul USR, la TVR Info.

Citeşte şi: Partidele fac licitaţie pentru majorarea pensiilor. PSD anunţă 10%, PNL avansează şi o creştere de 25%

Drulă susţine că noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, nu este o alegere fericită pentru acest portofoliu, în condiţiile în care la graniţele României are loc un război, fiind „un produs PSD 100%” din „pepiniera de cadre a lui Marian Oprişan” şi „un admirator al lui Ion Iliescu”.

„Mă bucur că totuşi au trecut peste acel pas în care se invitau, PSD cu PNL, cine să preia portofoliul de la Ministerul Apărării pentru că avem un război la graniţă, ministrul Apărării e mai important ca oricând după 1989. La prima vedere aş spune că domnul Tîlvăr nu este o alegere fericită sau cu un profil suficient pentru acest moment important în care avem un război la graniţă. Un om care vine din pepiniera de cadre a lui Marian Oprişan, cu anumite legături cu vechiul regim prin familie, înţeleg că e şi un admirator al lui Ion Iliescu, deci un produs PSD 100%”, a declarat Drulă, luni seara, la TVR Info.

El a arătat că, în actualele condiţii, cu un război la frontierele ţării, în fruntea Ministerului Apărării este nevoie de cineva care să inspire încredere.

„Speram ca după Vasile Dîncu, care a fost, într-adevăr, catastrofal în acest rol că vin cu cineva care să ne dea încredere. Trebuie cineva la Ministerul Apărării care să dea încredere, care să dea încredere oamenilor, având un război la graniţă. Eu, ca cetăţean, nu mă simt mai liniştit acum, că este domnul Tîlvăr, decât eram când era Vasile Dîncu”, a adăugat liderul USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care Angel Tîlvăr a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Anterior, premierul Nicolae Ciucă a transmis şefului statului această propunere după ce Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, cu unanimitate de voturi, nominalizarea senatorului Angel Tîlvăr în funcţia de ministru al Apărării.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Prioritatea este legea pe energie, să închidem ordonanţa în Parlament, şi să închidem odată cu pensiile speciale, fiindcă avem jalon până în decembrie”