Cătălin Drulă, în scandalul de la Metrorex: Fie scad salariile, fie se fac disponibilizări, fie compania intră în insolvenţă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că singurele variante pentru rezolvarea problemelor de la Metrorex sunt fie renegocierea salariilor, fie disponibilizările. În cazul în care nu se va ajunge la un acord între conducerea companiei şi sindicat, soluţia va fi intrarea Metrorex în insolvenţă şi atunci se vor putea face şi reduceri de salarii şi disponibilizări, a avertizat ministrul Cătălin Drulă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

31 mart. 2021, 16:37
Cătălin Drulă, în scandalul de la Metrorex: Fie scad salariile, fie se fac disponibilizări, fie compania intră în insolvenţă

„Au apărut nişte poveşti în spaţiul public în ultimele 24 de ore care sunt cam ca la Radio Erevan. Circulă un fake news de la sindicat cum că s-a pus batista pe ţambal, adică vezi Doamne, nimeni nu păţeşte nimic, salariile rămân cum sunt, personalul rămâne cum e, totul e bine şi frumos. E nimic mai departe de adevăr. E complet fals şi vă spun că şi acţiunile penale, cele depuse la DNA şi DIICOT continuă, nu negociem legea. Politia a identificat 350 dintre cei care au participat la oprirea circulatiei metroului”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă la Palatul Vctorie.

Drulă a explicat că nici Ministerul Transporturilor, nici Metrorex nu dau înapoi şi „nimeni nu scapă de răpsundere”.

„Astazi Metrorex depune actiunea la Tribunalul Bucureşti pentru recuperarea pagubelor de peste 2.8 milioane auzate în acea zi în care metroul nu a putut circula. Actiunea de despagubire este îndreptată împotriva USLM, pe româneşte vom cere banii de la Rădoi şi de la sindicatul pe care îl conduce. Am cerut tribunalului să constate că este o greva nelegală şi există o acţiune de recuperare prevăzută de lege pentru aceste pagube. În plus, toate toate celelalte căi de tragere la răspundere a celor implicaţi – dar nu toate sunt de competenţa noastră, a Ministerului sau a Metrorex – merg înainte”, a completat ministrul Transporturilor.

Legat de salarizare şi personalul Metrorex, Cătălin Drulă a explicat că în prezent veniturile companiei nu acorpera cheltuiele cu salariile angajaţilor şi că „ori se accepta de catre angajati / sindicati o renegociere, ori se ajunge la disponibilizari”.

„Există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajaţi şi de către sindicat o renegociere şi eventual acea creştere de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc sau să aibă loc cândva în viitor, eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări”, a mai spus Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor a precizat că există şi o a treia variantă luată în calcul şi anume insolventa. „O companie care intra in insolventa poate face si reduceri de salarii si disponibilizari”, a completat Cătălin Drulă.

Legat de spatiile comerciale, Cătălin Drulă a explicat că au fost trimise notificări, că „exista o somatie care expira in 2 aprilie, dupa care mergem mai departe pe cai legale”.

Citeşte şi: Chioşcurile de la metrou dispar de săptămâna viitoare. Adio covrigi cumpăraţi din subteran, Metrorex cere eliberarea spaţiilor comerciale în regim de urgenţă

Referitor la actiunile disciplinare după greva de la metrou de vineri, ministrul Transporturilor a precizat că în acest caz „acţiunile disciplinare interne au fost oprite doar pentru o săptpmână, conform acordului cu Prefectura Capitalei”, dar că vor continua, mai ales că Poliţia a identificat deja 350 dintre angajaţii participanţi la greva ilegală.

Citeşte şi Metrorex are un director general de la Romaero. Scandal URIAŞ legat de sporuri


loading...
Partenerii noștri