Cătălin Drulă, nemilos cu organizatorii protestului de la metrou. „Riscă să meargă la pușcărie”

Ministrul Transporturilor a declarat că nu s-a ajuns la un acord cu sindicaliştii din cadrul Metrorex care au blocat circulaţia metroului vineri. Cătălin Drulă a explicat că, în urma discuţiilor de la Prefectura Capitalei, protestatarii au prezentat drept rezultat al discuţiilor ce sunt de fapt revendicările lor.

27 mart. 2021, 09:53
Cătălin Drulă, nemilos cu organizatorii protestului de la metrou. „Riscă să meargă la pușcărie”

Cătălin Drulă a precizat că „nu se poate” aplica creşterea salarială de 18% pentru angajaţii Metrorex deoarece este ” imposibil în contextul legii bugetului de stat”.

„Dumnealor solicită să meargă totul aşa cum a fost până acum, adică cu acelaşi număr de personal şi aceleaşi salarii, lucru care este imposibil în contextul legii bugetului de stat, care prevede că bugetul salarial pe 2021 nu poate fi mai mare decât cel pe 2020, or cu creşterea de 18%, matematic, nu se poate.

Nu există niciun fel de acord, dumnealor solicită să meargă totul ca acum, adică cu același personal și aceleași salarii, ceea ce e imposibil. Nu există venituri ale companiei plus compensații care să acopere acele salarii, au primit o majorare în condiții de pandemie, cu 18%, în contextul în care veniturile s-au prăbușit, traficul de călatori, la fel. Un consilier al directorului Metrorex, un traducător, un jurist câștigă 8000-9000 de lei net, cei cu poziții de conducere câștigă 13.000. Salariile s-au dublat în ultimii ani și s-a ajuns la o situație nesustenabilă și, matematic, nu se mai închide bugetul.”, a declarat ministrul Transporturilor, vineri seară, la Digi 24.

Citeşte şi: Cătălin Drulă a depus plângere la DNA în cazul grevei de la metrou. „Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm”

Cătălin Drulă: „Domnul Rădoi a orchestrat această acțiune ilegală”

De asemenea, Cătălin Drulă a spus că liniile de metrou au fost blocate vineri şi de persoane care nu erau angajaţi ai Metrorex, fiind „o organizare de tipul unei galerii de fotbal”, făcută joi seara pentru a bloca funcționarea metroului.

„Domnul Rădoi are experiență cu lucrurile astea și sție că este interzisă greva în timpul stării de alertă, aseară (joi seară -n.r.), ca o galerie de fotbal, a hotărât că se taie curentul și dimineață nu mai pot circula trenurile. În același timp, colegi de-ai celor care au protestat au mers la muncă, îi felicit pentru asta, au stat în depouri și au așteptat toată ziua să muncească. Ieri s-a trimis o somație de eliberare a acelor spații comerciale care erau ocupate ilegal. Domnul Rădoi a orchestrat această acțiune ilegală”, a declarat Cătălin Drulă.

De altfel, ministrul Transporturilor a ţinut să precizeze că nu există un acord între sindicalişti şi Consiliul de Administraţie, ci doar continuarea dialogului în zilele următoare. Drulă a dat asigurări că suspendarea circulaţiei metroului nu se va mai repeta.

„Eu sunt convins că nu se va repeta situația de astăzi pentru că oamenii și-au dat seama că nu merită să facă infracțiuni pentru un lider de sindicat care se poartă ca un șef de cartel. Acea epocă în care acest lider de sindicat ordona miniștrilor, s-a încheiat.

Când sindicatul conduce o companie și interesele companiei nu sunt puse nicăieri, nu contează dacă acea companie intră în faliment sau nu, contează să controlăm tot ce se întâmplă în companie, cu directori servili, cu oameni controlați”, a adăugat Drulă, conform sursei citate.

Greva de la metrou, declanşată vineri de sindicatul USLM condus de Ion Rădoi, a paralizat traficul din Bucureşti. Peste 250.000 de călători au rămas dimineaţă fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan. Circulația a fost reluată de vineri seară, începând cu ora 22.00.

Citeşte şi: Ion Rădoi, sindicalistul care a blocat Capitala, explică protestul: „Directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor, dar ne vom judeca pentru spaţiile comerciale