Cătălin Ivan: Aderarea României la spaţiul Schengen este doar o decizie politică

Decizia de aderare a României în Spaţiul Schengen este una politică, iar legarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) de Schengen este doar un 'pretext populist', este concluzia la care au ajuns marţi participanţii la dezbaterea 'Viitorul Europei depinde şi de noi', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 10:40
Cătălin Ivan: Aderarea României la spaţiul Schengen este doar o decizie politică

Dezbaterea a fost organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Camera Deputaţilor.

‘Noi şi bulgarii ne-am îndeplinit condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, sunt oficiali europeni care spuneau că România trebuia să fie în Schengen, nu se întâmplă din motive politice. E doar o decizie politică şi sunt foarte mulţi populişti în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Olanda, şi atât timp cât vor fi create în ţările respective emoţii la nivelul populaţiei, nu vom intra în Schengen’, a precizat cu acest prilej eurodeputatul PSD Cătălin Ivan.

La rândul său, eurodeputatul PNL Renate Weber a spus că integrarea României în Schengen este ‘100% politică’.

‘Integrarea României în Schengen nu este în mâinile celor care fac evaluarea tehnică, nu este nici în mâinile Parlamentului, este în mâinile guvernelor statelor membre care au alte interese pentru a nu accepta integrarea celor două ţări în Schengen, interese privind încercarea de a controla fluxul de imigranţi care vin în Europa. Nu doar în România abordările de tip populist sunt la modă, ci şi în UE, iar una din idei care se vinde bine în campanie electorală este cea a ţapilor ispăşitori’, a subliniat Weber.

Ionel Olteanu, fost diplomat acreditat la Consiliul Europei şi deputat, consideră că cei care vor reprezenta România în Parlamentul European ar trebui să ceară, în mod convingător, cu argumente, extinderea de principiu a MCV la nivelul oricărui stat membru al UE.

‘Mă refer la faptul dacă integrarea depinde de noi, fără îndoială că depinde de comportamentul fiecărui actor decident, dar aceasta depinde de comportamentul UE în măsura în care acest comportament poate fi configurat, consolidat de încrederea în respectarea propriilor norme’, a relevat Olteanu.