Cătălin Ivan: Voi cere conducerii Parlamentului European sancţionarea disciplinară a lui Laszlo Tokes

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat joi, pentru Agerpres, că va înainta conducerii Parlamentului European un memoriu cu situaţia reală de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş şi va solicita sancţionarea disciplinară a europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru declaraţiile făcute de acesta în plenul PE.

RomaniaTV.net
31 ian. 2019, 17:06
Cătălin Ivan: Voi cere conducerii Parlamentului European sancţionarea disciplinară a lui Laszlo Tokes

„Având în vedere ultimele declaraţii ale lui Laszlo Tokes din Parlamentul European, voi înainta conducerii instituţiei un memoriu în care voi prezenta situaţia reală de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi voi cere sancţionarea disciplinară a lui Tokes. Un Parlament European angajat ferm în lupta împotriva ‘fake news’, a ştirilor false, nu poate tolera declaraţii mincinoase, manipulatoare, spuse cu vădită rea intenţie la tribuna propriei instituţii. Laszlo Tokes dovedeşte, o dată în plus, că este doar un instrument folosit de Viktor Orban împotriva României şi în special împotriva românilor din Mureş, Harghita şi Covasna”, a declarat Cătălin Ivan.

Ivan consideră declaraţia europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo, făcută joi în plen ca fiind „scandaloasă” şi susţine că din acest motiv nu poate să rămână nesancţionată de către Parlamentul European.

Joi, în Parlamentul European, Tokes Laszlo, eurodeputat din partea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, a afirmat că „a apărut o situaţie de necesitate în centrul Ţinutului Secuiesc, la Târgu Mureş”, unde studenţii şi profesorii maghiari protestează împotriva faptului că, „după ce universitatea lor de limbă maghiară a fost asimilată de o majoritate română, conducerea şovină actuală de limbă română le îngrădeşte şi mai mult, pas cu pas, dreptul la învăţământul în limba maternă”.

„Parlamentul European a condamnat pe bună dreptate situaţia statului de drept în România, ne aşteptăm de la preşedintele actual al Consiliului Uniunii Europene, România, să pună capăt politicii antimaghiare şi să asigure drepturile fundamentale şi colective ale maghiarilor din Transilvania. Solicităm în acest context reinstituirea în forma iniţială a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Nu vrem o dublă măsură din partea UE, în timp ce ia partea, fără niciun motiv, Universităţii Central-Europene a lui Soros, să nu uite de această universitate maghiară din România”, a spus Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale.


loading...