Cătălin Predoiu confirmă faptul că Darius Vâlcov este în Italia: ”Sper să fie arestat înainte să se predea unde vrea”

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afiirmat, despre situaţia fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, condamnat la şase ani de închisoare şi care a fost dat în urmărire, că speră ca Poliţia italiană să îl găsească şi să îl aresteze cât mai repede până să ajungă să se predea acolo unde doreşte să o facă.

08 mai 2023, 09:26
Cătălin Predoiu confirmă faptul că Darius Vâlcov este în Italia: ”Sper să fie arestat înainte să se predea unde vrea”

Predoiu a menţionat că sunt curţi de apel cu o jurisprudenţă favorabilă celor care solicită respingerea procedurilor de extrădare, precizând că această situaţie nu este doar pentru cetăţeni români ci şi pentru cetăţeni din alte state ale UE.

Cătălin Predoiu a fost întrebat duminică, la Prima News, despre Darius Vâlcov, condamnat definitiv la şase ani de închisoare, care se sustrage de la executarea pedepsei.

„Sper ca Poliţia italiană să-l localizeze şi aresteze cât mai repede sau mă rog, autorităţile din Italia, cât mai repede să o facă până să ajungă dânsul să se predea acolo unde vrea să se predea. Pentru că este limpede tendinţa de comportament a celor care pleacă, ei încearcă să se predea în raza unor curţi de apel care au o jurisprudenţă favorabilă celor care solicită respingerea procedurilor de extrădare. Şi nu doar faţă de cetăţeni români, ci şi faţă de cetăţeni germani şi de cetăţeni din alte state ale Uniunii Europene, olandezi, sunt situaţii de respingere a procedurilor de extrădare pentru că legea italiană este mai blândă.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a scăpat de dosarul în care a fost anchetată 7 ani. ”Nu sunt probe de corupție”

Poate ăsta e şi un motiv pentru care Comisia Europeană a declanşat o procedură de infrigement contra legii italiene de implementare a mandatului european de arestare. Nu e o problemă doar cu România, este o problemă europeană. Sper ca Poliţia italiană să îl localizeze, să îl aresteze mai repede pe domnul Vâlcov”, a declarat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost dat, miercuri, în urmărire de către Poliţia Română, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Şi Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosar, a fost trecut pe lista persoanelor urmărite.Pe lista persoanelor urmărite publicată pe site-ul Poliţiei Române apare Darius Bogdan Vâlcov, domiciliat în Slatina, judeţul Olt.

Vâlcov a fost condamnat, marţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia instanţei fiind definitivă.

Citește și: Condamnat la şase ani de închisoare în România, Darius Vâlcov şi-ar fi deschis o bancă în Italia. „E bine băiatu’, e şmecher şi peste hotare”