Cătălin Predoiu, la al treilea mandat la Justiţie. Ce se va întâmpla cu Secţia Specială

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că în privinţa desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) trebuie găsită o formulă bazată pe un consens între Guvern, Parlament, asociaţii, menţionând că sunt două, trei variante care trebuie discutate cu partenerii instituţionali.

26 nov. 2021, 12:07
Cătălin Predoiu, la al treilea mandat la Justiţie. Ce se va întâmpla cu Secţia Specială

Cătălin Predoiu a declarat vineri, după preluarea mandatului de ministru al Justiţiei, că în programul de guvernare există desfiinţarea SIIJ.

„Sunt conștient că va fi un mandat dificil. Agenda este dificilă, ca urmare a problemelor acumulate în timp. Cetățenii au așteptări de la justiție, magistrații, grefierii au așteptări, majoritatea parlamentară are așteptări, partenerii europeni au așteptări, noua opoziție are așteptări să rezolvăm ce nu s-a rezolvat anul trecut. Intenția este să îndeplinim aceste așteptări. (…) Celor care manifestă scepticism cu privire la posibilitatea politică de a îndeplini această agendă, le spun că există resurse și de expertiză, și de voință. Reformele pentru modernizarea justiției vor continua. Lupta anticorupție va continua. Combaterea crimei organizate va continua”, a declarat Predoiu.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu a preluat Ministerul Transporturilor: „Nu am venit să caut vinovaţi, dar dacă-i găsesc, îi spun”

Predoiu a mai spus că desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este pe prevăzută în programul de guvernare.

„În programul de guvernare, în MCV, există obiectivul desfiinţare SIIJ, există această majoritate, iar maniera tehnică în care o să o facem va fi aceea rezultată din discuţiile cu partenerii . încă un reper important este termenul – 31 martie. Astăzi, primul act pe care îl voi semna la minister va fi să emit o invitaţie a Consiliului de Management Strategic  pe Justiţie pentru săptămâna viitoare ca să începe deja aceste consultări şi aceste demersuri. Nu numai pentru SIIJ, ci şi pentru alte probleme de sistem, pentru că sistemul are multe probleme. Toată lumea ştie că sistemul are probleme. Vom începe să le discutăm de săptămâna viitoare”, a spus Cătălin Predoiu.

Citeşte şi: Instalarea Guvernului Ciucă la Palatul Victoria, în presa internaţională: Un armistițiu neliniștit între liberali și social-democrați

Predoiu a lansat atacuri voalate la predecesorul său Stelian Ion, care nu a rezolvat această problemă.

„Obiectivul a fost redactarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Acel obiectiv a fost îndeplinit. În 2020 nu a existat o majoritate. În 2021 a existat o majoritate. Astăzi există o majoritate. Trebuie să facem ce scrie în programul de guvernare: să desființăm SIIJ, în acord cu hotărârile CJUE și hotărârile CSM. Noi trebuie să găsim formula tehnică privind desființarea. Sunt una, două, trei variante. Dar a avansa o variantă fără consultări cu CSM, cu asociațiile profesionale, ar fi neprofesionist.”, a mai declarat Predoiu.

„Soluţii tehnice se vor găsi, avem jurişti valoroşi şi în minister, şi în sistem, şi în Parlament. Nu  văd cum, nu e logic, să nu găsim totuşi o formulă tehnică. Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu aceşti parteneri instituţionali”, a mai transmis ministrul Justiţiei.